Επιστολή φιλίας και συνεργασίας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» στο Πρόεδρο Εξωτερικών Σχέσεων Αγίας Πετρούπολης

155

Από το fb του Κώστας Καραΐσκος…..

Προ ολίγου στείλαμε ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην Αγιοπετρούπολη, για τους προφανείς λόγους που άλλωστε αναφέρουμε, την παρακάτω επιστολή:

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ

Προς τον κ. Ευγένιο Δημητρίεβιτς Γκρηγκόριεφ

Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Αγίας Πετρούπολης

Κομοτηνή, 9-6-2022

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε,

Σας απευθύνουμε την επιστολή αυτή εκ μέρους των Ελλήνων πολιτών της πόλης μας, της Κομοτηνής, οι οποίοι ζούνε υπό την πίεση των συνθηκών που διαμορφώθηκαν πρόσφατα και οι οποίες έχουν παγώσει την ελληνορωσική συνεργασία και σχέση, όπως την είχαμε από χρόνια σχεδιάσει.

Είναι γεγονός ότι η επίσημη πολιτική της χώρας μας απέναντι στη Ρωσία καθορίζεται σε καταθλιπτικό βαθμό από τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, μετά την κρίση στην Ουκρανία, όχι μόνο κατέστρεψε τις διμερείς σχέσεις που είχαν αρχίσει να οικοδομούνται – όπως στο σύνολο της βορείου (κυρίως) Ελλάδος – προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και τείνει να υψώσει ένα τείχος ακοινωνησίας μεταξύ των λαών μας. Πιστεύουμε ότι σας είναι γνωστό πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού εξακολουθεί να τρέφει τα ίδια φιλικά αισθήματα και να έχει τις ίδιες προσδοκίες, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις ή τις επιλογές των κυβερνήσεών του.

Η χιλιόχρονη σχέση Ελλήνων και Ρώσων δεν θα κλονιστεί από μια παροδική δοκιμασία, ο αδριάντας στην πόλη σας του Καποδίστρια, του πρώτου και αξεπέραστου Έλληνα Κυβερνήτη μάς το υπενθυμίζει. Ούτε και είναι προς το συμφέρον οποιουδήποτε να κινηθεί διεθνώς με λογικές «άσπρου – μαύρου», πόσο μάλλον όταν η Γεωγραφία και η Ιστορία έχουν χαράξει κάποιες γραμμές που θέτουν όρια σε όλους.

Ως δημοτική παράταξη ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, παρότι ήμασταν και παραμένουμε στην αντιπολίτευση, είχαμε την πρωτοβουλία για το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφτηκε από τους δήμους Κομοτηνής και Κρασνοσέλσκι. Σήμερα θέλουμε να σας επιβεβαιώσουμε ότι οι προσδοκίες μας για όσα δρομολογήθηκαν με τις εκατέρωθεν επισκέψεις του 2017 και 2018 εξακολουθούν να υπάρχουν, πλην πρέπει προφανώς να περιμένουμε την μεταβολή των πολιτικών συνθηκών που βρίσκονται στο σημερινό αξιοθρήνητο σημείο. Μέχρι τότε είμαστε πρόθυμοι για συνέργειες σε τομείς όπως λ.χ. ο πολιτισμός ή η εκπαίδευση, κι όπου ακόμη αυτές είναι εφικτές.

Με τις καλύτερες ευχές από την Ελλάδα προς τον Ρωσικό λαό

Και με εξαιρετική τιμή,

Κώστας Καραΐσκος, επικεφαλής της Παράταξης Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ