Ο οδοφωτισμός στην Ερμιονίδα ξεκινά εντός του 2022. Ευκαιρία να αφήσουν τα πείσματα οι κ.κ. Λάμπρου και Τόκας

183

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η ενεργειακή κρίση που εκδηλώθηκε το 2021 και έχει πάρει πορεία κορύφωσης, με αφορμή τις κυρώσεις προς την Ρωσία (κατ’ απαίτηση Μπάιντεν), οδήγησε σε αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και ενεργειακή ανασφάλεια αυξημένο κόστος και πιθανή ενεργειακή φτώχεια.

Με καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρωτεργάτη των κυρώσεων) προβλέπεται για το άμεσο μέλλον μια σειρά από μέτρα μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας (ρύθμιση κλιματιστικών, απαγόρευση κυκλοφορίας τις Κυριακές, κλπ). Συγχρόνως, προωθούνται παρεμβάσεις για την αντικατάσταση του τρόπου οδοφωτισμού και φωτισμού δημοσίων κτηρίων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, οικονομικότερους, τρόπους.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης των έργων αντικατάστασης των τρόπων οδοφωτισμού με συστήματα ενεργειακά αποδοτικά και οικονομικά. Η σχετική χρηματοδότηση έχει διασφαλιστεί μέσα από Ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μετά από σχετικό δανεισμό που έχει ήδη λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πλήθος Δήμων, εντείνουν το ενδιαφέρον τους για χρηματοδότηση σχετικών έργων υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων, προκειμένου να απαλλαγούν από το μεγάλο κόστος των συστημάτων συμβατικού φωτισμού και να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά, προς όφελος των δημοτών τους.

Στον δήμο Ερμιονίδας, παρουσιάζεται το φαινόμενο, μια μικρή ομάδα Δημοτικών Συμβούλων (σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας) να έχουν κάνει σημαία αντιπολιτευτικής δράσης την παρεμπόδιση του έργου οδοφωτισμού ολόκληρου του Δήμου με συστήματα αυξημένης ενεργειακής απόδοσης και μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης. Προτιμούν (ο καθένας για δικούς του λόγους) να μην χρηματοδοτηθεί, δημοπρατηθεί και κατασκευασθεί ένα έργο χρήσιμο και αναγκαίο πιστεύοντας ότι έτσι “τρικλοποδιάζουν” την δημοτική αρχή του Γιάννη Γεωργόπουλου.

Παραβλέποντας το γεγονός ότι η στάση τους είναι απολύτως αντιδημοκρατική (βάζουν την προσωπική τους επιθυμία πάνω από την εκπεφρασμένη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου) τους απευθύνω τρία απλά ερωτήματα:

– «Δεν βλέπετε τι γίνετε γύρω σας και τον Αρμαγεδώνα αυξήσεων στην ενέργεια, που έρχεται καλπάζοντας»;

– «Δεν σκέπτεσθε ότι ο Δήμος, τον οποίο φιλοδοξείτε να διοικήσετε, πληρώνει κάθε μήνα -ασκόπως- πολλά επιπλέον χρήματα για οδοφωτισμό στη ΔΕΗ και τους άλλους ιδιώτες παρόχους; Χρήματα που τα δίνουν οι δοκιμαζόμενοι από την ακρίβεια δημότες σας»;

– «Τόσο δύσκολο είναι να βάλετε τον εγωισμό σας στην άκρη και, με αφορμή την μεγάλη ανατροπή των κοστολογίων, να πείτε ότι αναθεωρείτε τον αντιπολιτευτικό σας σχεδιασμό κάνοντας μια στροφή υπέρ της Κοινωνίας»;

Η υλοποίηση του έργου οδοφωτισμού, μέσω διεθνούς διαγωνισμού αποτελεί –πλέον- αδήριτη ανάγκη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ξεκινήσει εντός του 2022 και θα ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Αν το καταλάβετε θα έχετε την ευκαιρία να μετατρέψετε την σύμπλευσή σας, από ομάδα άρνησης και διαμαρτυρίας, σε παράταξη λύσεων και προοπτικής. Αν ούτε και τώρα δεν αναθεωρήσετε την ζημιογόνο για την κοινωνία στάση σας, τότε θα έχετε σπαταλήσει μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξετε πως σας ενδιαφέρει το κοινό καλό και όχι το εγώ σας.