Τρία ντοκυμαντέρ και μία Συναυλία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη Ν. Κίο

76

Από 13 μέχρι και 15 Μαΐου, θα προβληθούν στη Νέα Κίο τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τη δράση διοργανώνουν η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Άργους Μυκηνών.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, 7.30 μ. μ.  θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της πρώτης μέρας “Ο άγνωστος σωτήρας”, αναφέρεται στον Άισα Τζένινγκς, τον Αμερικανό πάστορα, που έσωσε στη Σμύρνη, το 1922 περίπου 300.000 ανθρώπους!! Το ντοκυμαντέρ το χρωστάμε στο 1ο ΕΠΑΛ Άργους που “τον ανακάλυψε” και έτσι θα μάθουμε γι’ αυτόν τον σπουδαίο, αλλά δυστυχώς ξεχασμένο, ΑΝΘΡΩΠΟ!

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, στην πλατεία Κατριλιώτη, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, θα αποδώσουν με μία συναυλία, μουσικές από την αξέχαστη Σμύρνη.

Το Σάββατο 14 Μαΐου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “ΣΜΥΡΝΗ-Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης” (Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού. Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτρόεφ).

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές όπως αυτές του Pierre De Gigord και τα αρχεία της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, τα πανεπιστήμια του Princeton και του Harvard, Near East Relief, το Imperial War Museum, Pathe, το Albert Kahn Fondation κλπ.

Την Κυριακή 15 Μαΐου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Η Ανατολή έδυσε”(Σκηνοθεσια: Αλέξανδρος Παπαηλιού, Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών). Θα προλογίσει η Ειρήνη Σαρίογλου (ιστορικός-ερευνήτρια). Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2019) και συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η προβολή όλων των ντοκιμαντέρ θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου.