Ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή 3 Απριλίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τo 3o Συνέδριο Οινοτουρισμού “Πελοπόννησος: Ενα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο”, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.
Μέσα από το “ταξίδι” αυτό, είχαν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες -κυρίως Ελληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως και ειδικοί στα του οίνου-, να γνωρίσουν τοπικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, να ξεναγηθούν σε επισκέψιμα οινοποιεία σε Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, να φυτέψουν το δικό τους αμπέλι, αλλά και να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα τον οινοτουρισμό, οι οποίες είχαν -κατά γενική ομολογία- εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Όπως τονίστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου, η Πελοπόννησος διαθέτει μοναδικά γαστρονομικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τον τόπο και να εμπλουτίσουν το portfolio των βιωματικών εμπειριών που προσφέρονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Η Πελοπόννησος, όπως επισημάνθηκε, έχει κάθε εφόδιο για να αναπτυχθεί και στον τομέα του οινοτουρισμού, με πρώτο τη δυναμική της στην καλλιέργεια (το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής) και δεύτερο το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι επαγγελματίες του οίνου στην Πελοπόννησο εργάζονται με μεράκι, αφοσίωση και σεβασμό στο προϊόν και στο περιβάλλον και δημιουργούν τις καλύτερες των προϋποθέσεων.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, γνωστοποίησε ότι την έναρξη λειτουργίας, τις επόμενες ημέρες, επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου για τον οινοτουρισμό.
Εξ άλλου, από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Άννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος “Food and Drink” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνοντας τις σχεδιαζόμενες δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες και περιλαμβάνουν, νέα εικαστική ταυτότητα, γαστρονομικό φεστιβάλ, πιλοτική θεσμοθέτηση γαστρονομικών διαδρομών και χαρακτηρισμός ως European Region of Gastronomy.
Η τελετή έναρξης έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 1ης Απριλίου, στο κτήμα Σκούρα στην Αργολίδα, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νωρίτερα στο οινοποιείο. Την δεύτερη ημέρα – Σάββατο 2 Απριλίου- το πρωί, υπήρξε επίσκεψη στο Οινοποιείο Τσέλεπου στην Μαντινεία Αρκαδίας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε workshop με τον master of wine Γιάννη Καρακάση στον πολυχώρο του Οινοποιείου Λαφαζάνη στη Νεμέα, όπου στη συνέχεια έλαβαν χώρα οι εργασίες του συνεδρίου με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά των οινοποιών. Η τελευταία μέρα -χθες Κυριακή 3 Απριλίου- περιελάμβανε φύτευση αμπελώνα, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας και επίσκεψη στο Οινοποιείο Σεμέλη.
Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τις συνεχείς επιθέσεις σε Ελληνίδες από μουσουλμάνους: «Το 2024 φεύγει.…
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, λειτουργεί Συσσίτιο για οικονομικά αδύναμα άτομα. Αυτά μπορεί να είναι…
Το δελτίο που κυκλοφόρησε αναφέρεται σε Εορταστικές εκδηλώσεις από την Π.Ε. Αργολίδας για το νέο…
Τα διαστρεβλωμένα στοιχεία για την ΚΕΔΑΜ που επιχείρησε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης…
Η απάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, στην ανακοίνωση του Θοδωρή Βασιλόπουλου…