Η Μεγάλη εβδομάδα στο Ναύπλιο

88

Τα θρησκευτικά έθιμα και οι τόποι λατρείας θα είναι οι πρωταγωνιστές του ενδιαφέροντος των επισκεπτών και των κατοίκων του Ναυπλίου κατά την διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας.

Οι εκκλησιές θα είναι όλες φωτισμένες ενώ  από τη Μεγάλη Πέμπτη έως Μεγάλο Σάββατο θα προβάλλονται ψηφιακά έργα τέχνης θρησκευτικού περιεχομένου με θέματα Μεγάλης Εβδομάδας στην πλατεία Συντάγματος.

Αναλυτικότερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν:

Μεγάλη Δευτέρα

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί κατά την Μεγάλη Δευτέρα, με τη συμμετοχή στην Ακολουθία του Νυμφίου, χορωδιακού σχήματος υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα, στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου.

Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ναυπλίου ψάλλεται  το περίφημο τροπάριο ( Δοξαστικό) της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής, από την Εκκλησιαστική χορωδία του ναού, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη. Παράλληλα και στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου θα ψαλεί το ίδιο τροπάριο από χορωδιακό σχήμα υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Μεγάλη Τετάρτη

Μεγάλη Τετάρτη στις Εκκλησίες ψάλλονται τα ευχέλαια.

Μεγάλη Πέμπτη

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου ναού ψάλλει το τροπάριο « Σήμερον Κρεμάται» και τους «Μακαρισμούς», υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.

Και στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αναστασίου το Χορωδιακό σχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία των Αγίων Παθών ( Δώδεκα Ευαγγέλια) υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Μεγάλη Παρασκευή

Το πρωί μετά από τον Μέγα Εσπερινό της  Αποκαθήλωσης, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Ναυπλίου « ΣΥΜΦΩΝΙΑ», υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, θα ψάλλει τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και θρησκευτικούς ύμνους, στον αύλειο χώρο των Ναών της πόλης του Ναυπλίου.

Το βράδυ στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου συμμετέχουν χορωδιακά σχήματα.

Στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αναστασίου, το Χορωδιακό σχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και τα Εγκώμια, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη, Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου, η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου Ναού, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη ψάλλει τα εγκώμια και το πένθιμο εμβατήριο «funebre» και το «Αι Γενναιαί Πάσαι».

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου με την πολυφωνική και νεανική του χορωδία ψάλλει εγκώμια της ημέρας.

Περιφορά των επιταφίων

Οι πομπές των επιταφίων συναντώνται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Συντάγματος. Όπου, η φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ θα συνοδεύει παίζοντας πένθιμα εμβατήρια.

Στο Τολό, μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό καθώς ο Επιτάφιος συνοδεύεται από πλοιάρια και μυροφόρες οι οποίες ψάλλουν.

Μεγάλο Σάββατο

Στην Κάντια, μετά το τέλος εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας θα προσφέρει κουλουράκια και θα μοιράσει κόκκινα αυγά, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις 23:00, ξεκινάει η Αναστάσιμη Ακολουθία. Τα μεσάνυχτα οι πιστοί παράλληλα με το «Χριστός Ανέστη» θα  απολαύσουν πολύχρωμες βεντάλιες πυροτεχνημάτων.

Κυριακή του Πάσχα

Στις 18:30, στην Ασίνη, αναβιώνει το έθιμο καύσης του ομοιώματος του Ιούδα, που αποτελεί στοιχείο τιμωρίας και κάθαρσης της προδοσίας.

Και στις 20:30 στο Τολό, μετά τη λειτουργία της «Αγάπης» πραγματοποιείται με φαντασμαγορικό τρόπο το κάψιμο του Ιούδα πάνω σε πλωτή πλατφόρμα που είναι ορατή από όλη την παραλία του Τολού.