Μόνο στην Ελλάδα παρουσιάζεται το φαινόμενο οι κυβερνήσεις να περιφρονούν, να κατηγορούν και να διαγράφουν Ιστορικούς αγώνες του Λαού τους. Και μάλιστα αγώνες της Νεολαίας που έχουν Εθνοαπελευθερωτικό περιεχόμενο και μήνυμα. Αγώνες που σηματοδότησαν το ξήλωμα μιας μεγάλης αποικιοκρατικής αυτοκρατορίας. Αγώνες ποτισμένους με το άλικο αίμα 108 αγωνιστών, ο νεώτερος των οποίων ήταν 7 μόλις ετών και εκτελέσθηκε από τους κατακτητές με μια σφαίρα στο μέτωπο. Αγώνες που ενέπνευσαν άλλους λαούς και πολλούς ανθρώπους του πνεύματος να δημιουργήσουν Μουσική, Στίχους, Θεατρικά έργα, Ιστορικά Μυθιστορήματα, έργα τέχνης. Αγώνες, η γνώση των οποίων πέρασε από γενιά σε γενιά, χωρίς την ουσιαστική αναγνώριση και υποστήριξη των Ελληνικών κυβερνήσεων (τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά).
Αναζητώντας το γιατί γίνεται αυτή η εκστρατεία λήθης και απόκρυψης του μοναδικού στον κόσμο Εθνοαπελευθερωτικού αγώνα καταλήγω σε δύο συμπεράσματα.
ΠΡΩΤΟΝ: Η ηττημένη Βρεττανική αυτοκρατορία φρόντισε (μέσω των ντόπιων εκπροσώπων της) να μην αναπαράγεται η μνήμη της συντριπτικής ήττας την οποία υπέστη.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι κυβερνήτες της Ελλάδος, συστηματικά αποτρέπουν τη νεολαία από την δημιουργία ηρωικών και εθνικών προτύπων, ωθώντας την προς τα σύγχρονα παρακμιακά αξιακά πρότυπα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η εκπομπή (διάρκειας 60 λεπτών) την οποία παρουσίασα, μέσω του Περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού Super tv, στις 30 Μαρτίου 2022, είχε ως μόνο στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και να τους οδηγήσει να ψάξουν και να ανακαλύψουν τον καταχωνιασμένο πλούτο που το σύστημα αποκρύπτει από τον Λαό των Ελλήνων.
Για τον σκοπό αυτό επέλεξα να παρουσιάσω τέσσερεις ενότητες με:
– “Στοιχεία από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ”,
– “Αναφορά στους 9 αγωνιστές που απαγχόνισαν οι Εγγλέζοι”,
– “Αναφορά στον Μικρότερο νεκρό ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα”,
– “Αναφορά στα φυλακισμένα Μνήματα”, και
– “Εικόνες από τον αγώνα”, μέσα από το τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα σε στοίχους Ευαγόρα Παλληκαρίδη «ΗΡΩΩΝ ΓΗ».
Ως πρόλογο της εκπομπής χρησιμοποίησα το μελοποιημένο ποίημα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη με τίτλο “Θα πάρω μιαν ανηφοριά”, που χρησιμοποιούσαν ως ύμνο τους και οι αγωνιστές του ΕΝΕΚ.
Τέλος, ο επίλογος της εκπομπής ήταν μια «υπενθύμιση του πότε, πως, από ποιους και με ποιο σκοπό έγινε ο αγώνας της ΕΟΚΑ».
Π.Ι.Δ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή, από τις 21.30 (περίπου) που θα έχει αναρτηθεί, κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο