Ένα άρθρο που απέτρεψε μια κίνηση υποταγής

56

Το άρθρο του Παύλου Δαγρέ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ της Θράκης και αναδημοσιεύθηκε στην Αυριανή και στον Στόχο, είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει τον Γιώργο Παπανδρέου από το να συνοδεύσει τον Ταγίπ Ερντογκάν στην περιοδεία που έκανε το 2012 στην Θράκη.

Είχε συζητηθεί ευρύτατα την περίοδο εκείνη και τελικά οι ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών εμπόδισε την στάση υποταγής και έσωσε τον τότε πρωθυπουργό από την παγίδα υποταγής που του είχε στήσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τα στοιχεία που παρέθεσε τότε ο εθνικός αγωνιστής, ιατρός Παύλος Δαγρές, ισχύουν διαχρονικά. Και δυστυχώς η πρόθυμοι πολιτικοί, επίσης.

Το παραθέτουμε προς γνώση…

ΟΧΙ νέο ΓΟΥΔΙ

του Παύλου Δαγρέ

Παύλος Δαγρές

Η φιλοξενία διαχρονική αρετή των Ελλήνων μας καθιστά όλους υπόχρεους να καλοδεχθούμε τον Τούρκο πρωθυπουργό τώρα που θα επισκεφθεί – προσκεκλημένος – επίσημα την Ελλάδα.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μ.Μ.Ε. είμαστε βέβαιοι πως δεν θα περιπέσουν στο ευτελές επίπεδο της τουρκόφωνης  εφημερίδας «Μπιρλίκ» που εκδίδεται στην Κομοτηνή και έχει έδρα το εκεί Τουρκικό Προξενείο, όπου σε άρθρο του εκδότη και ανταποκριτή Τ.Ρ.Τ.  Ιλχάν Ταχσίν  στα πλαίσια της προώθησης της ελληνοτουρκικής – όπως την αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι – φιλίας! Έγραψε τα εξής: Όταν ήμουν  παιδί υπήρχε ένα τραγούδι  που έλεγε «Βρέ Έλληνα βίασαν (Γ…) τη μάνα σου» και εν συνεχεία παραθέτει τους στίχους που γρύλιζαν οι Τούρκοι φαντάροι κατά την εισβολή στη μαρτυρική Κύπρο το 1974. Τα σχέδια όμως της τουρκικής ηγεσίας για τη Θράκη αποκάλυψε στις 17 Αυγούστου το 1987 ο τότε πρωθυπουργός Οζάλ, ο οποίος είχε δηλώσει από την Προύσα κυνικά τα εξής:

«Εμείς δεν θα αφήσουμε ήσυχους τους Έλληνες όσον αφορά τη δική μας μειονότητα. Θα τους πιέζουμε συνεχώς και στο κάτω – κάτω της γραφής θα βρούμε λύση αυτού του προβλήματος όπως κάναμε στην Κύπρο”!

Στις 16-5-2005 στο χωριό Σιδηρώ του Έβρου αξιωματούχος του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής ενώπιον του Προξένου κ. Γιαρμπίν απευθυνόμενος στους Μουσουλμάνους είπε τα εξής: «Σε λίγο η περιοχή της Θράκης θα γίνει νέο Κόσσοβο!  Ξυπνάτε θα γίνουν σφαγές. Προλάβετε να σφάξετε τους Έλληνες» (εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη»).

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι οι Τούρκοι έχουν ανακηρύξει την 29η Ιανουαρίου ημέρα αντίστασης για τον εκτουρκισμό της Θράκης μετά την εξέγερση του 1988 μουσουλμάνων στην Κομοτηνή υπό την καθοδήγηση του Αχμέτ Σαδίκ, το όνομα του οποίου εδόθη πριν λίγες μέρες σε κεντρικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης που διέρχεται μπροστά από το Πατριαρχείο θα πρέπει έντονα να μας προβληματίσει.

Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ θα πρέπει άμεσα να λάβει πολύ σοβαρά αυτά τα δεδομένα και να μη διανοηθεί να συνοδεύσει – όπως ακούγεται – τον κ. Ερντογάν στη Θράκη διότι τότε θα διαπράξει εθνικό έγκλημα αφού οι εκεί μουσουλμάνοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους δύο πρωθυπουργούς με τη σημαία της …. Ανεξάρτητης εκτουρκισμένης Δυτικής Θράκης και με το δικό τους εθνικό ύμνο. Εάν αυτό συμβεί σημαίνει αποδοχή τετελεσμένων γεγονότων.

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ στον κ. πρωθυπουργό στις συναντήσεις που θα έχει με τον κ. Ερντογάν να μην ξεχνά τα λόγια του αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή που ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχοντας μακράν πικράν ιστορική εμπειρία στα Ελληνοτουρκικά, στις 22-6-1992 είχε δηλώσει τα εξής: «Οι Τούρκοι είναι πολύ φιλόξενοι μόνο στα λόγια. Ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός να μην είναι ανοικτός στο διάλογο μαζί τους αν δεν έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις για τα αποτελέσματα».

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ στον κ. Παπανδρέου ότι ο συμπατριώτης του ο εκ Πατρών Γούναρης υπήρξε εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα και εξαίρετος άνθρωπος.

ΟΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ όμως συγκυρίες της εποχής, οι ανεπαρκείς σύμβουλοι που είχε ο ίδιος επιλέξει, οι αστάθμητοι παράγοντες, οι πολυπρόσωποι … πολυπράγμονες, σύμμαχοι της Ελλάδας, η επιπολαιότητα της στιγμής η αφέλεια … του τότε πρωθυπουργού τον οδήγησαν στο Γουδί και τον Ελληνισμό να πενθεί ακόμα.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην έχουμε επανάληψη παρόμοιων οδυνηρών εθνικών γεγονότων.

Διότι μια οικονομική κρίση ξεπερνιέται και ξεχνιέται σχετικά σύντομα.

Μια εθνική όμως τραγωδία τραυματίζει τον Ελληνισμό παραμένει πληγή χρόνια αθεράπευτη αιμορραγούσα.

ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ η Αχαϊα να μη θρηνήσει νέο Γούναρη και ο Ελληνισμός να μην κλάψει άλλες χαμένες πατρίδες.

Υ.Γ.Θεωρούμε κακόβουλα απαράδεκτα και άκρως επικίνδυνα τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι ότι η Τουρκία που διαθέτει όπως η Siemens τεράστια ποσά για εξαγορά εθνικών συνειδήσεων, βρίσκει αποδέκτες και στην Ελλάδα».