Φονικά μπαλέτα

132

Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Η Ιερά Εξέταση της Δύσης δίκασε και καταδίκασε με συνοπτικές διαδικασίες τη ρωσική κουλτούρα ως ένοχη για την εισβολή και τη συμπεριέλαβε στα αντίποινα στη Ρωσία. Πολλές χώρες απέλυσαν Ρώσους καλλιτέχνες και ακύρωσαν ρωσικές καλλιτεχνικές παραστάσεις με την ίδια λογική. Αυτή του παραλόγου. Διότι ως γνωστόν οι πουέντ των μπαλαρίνων είναι φονικό όπλο, ο Τσαϊκόφσκι προκαλεί θανάτους, τα Bolshoi είναι όργανο της ρωσικής προπαγάνδας και οι Ρώσοι σοπράνο, χορευτές και μουσικοί είναι πράκτορες της KGB.

Η τέχνη εξημερώνει τα ήθη. Έτσι γνωρίζαμε έως σήμερα. Ωστόσο φαίνεται ότι τελικά η τέχνη εξαγριώνει τους ανήθικους και έτσι γινόμαστε μάρτυρες του φαινομένου cancel culture (ακύρωση του πολιτισμού), το οποίο έχει μετατραπεί σε ακύρωση του ρωσικού πολιτισμού. Μία Δύση σε πολιτισμική παρακμή επιτίθεται εναντίον του εαυτού της.

Προφανώς δεν θεωρεί τη Ρωσία κομμάτι της Ευρώπης, αλλά μέρος μιας άλλης ηπείρου και ενός άλλου πολιτισμού. Το ότι ουσιαστικά ακυρώνει ένα κομμάτι της ίδιας της πολιτισμικής της ταυτότητας της διαφεύγει. Η χώρα μας, για να μην υστερήσει σε γελοιότητα, έσπευσε να υιοθετήσει την παράνοια. Το υπουργείο Πολιτισμού μας ακύρωσε τη μετάδοση της «Λίμνης των Κύκνων» των ρωσικών μπαλέτων Bolshoi συμμετέχοντας στις «κυρώσεις».

Από την άλλη, βέβαια, τι να μας πουν πια και τα Bolshoi, όταν έχουμε να αντιπαραθέσουμε έναν ολόκληρο «σύγχρονο πολιτισμό» από εκθέματα που θυμίζουν σκουπίδια μέχρι χορευτικά που παραπέμπουν σε χορό της φωτιάς γύρω από καζάνια; Τι να μας πουν οι Ρώσοι καλλιτέχνες μπροστά στους εισαγόμενους ή εγχώριους εικαστικούς της συμφοράς; Τι να μας πουν οι Ρώσοι σοπράνο, όταν έχεις παντού ένα «ντιριντάχτα, όι, όι» να σου τρυπάει τα αυτιά; Τι να τα κάνεις τα ρωσικά μπαλέτα, αφού έχεις τόσα ταλέντα στην τηλεόραση που χορεύουν, τραγουδάνε, κάνουν ακροβατικά και τούμπες; Τόσο κοινό τα θαυμάζει. Λέτε να έχουν όλοι αυτοί πρόβλημα γιατί δεν θα δουν ρωσικά μπαλέτα; Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έχουν.

Αυτά σκέφτηκε το υπουργείο μας και πήρε αυτήν την απόφαση που μας βάζει μέσα στους δυνατούς αυτής της Γης. Είμαστε ένας από αυτούς που θα δείξουν στους Ρώσους τι εστί βερίκοκο. Δεν ξέρουν με τι έχουν να κάνουν. Επίθεση με «Λίμνη των Κύκνων» αυτοί; Αντεπίθεση εμείς με «Ελλάδα, έχεις ταλέντο». Αναμένουμε και την απαγόρευση της ρώσικης σαλάτας, για να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε.

ΠΗΓΗ: https://www.newsbreak.gr/