Η Αυτοδιοίκηση ζητά η φωνή της να είναι ισότιμη στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε.

61

Η Σύνοδος των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Μασσαλία με την υπογραφή του σχετικού Μανιφέστου. Στη Σύνοδο συμμετείχαν 3.000 Ευρωπαίοι αυτοδιοικητικοί από τις 240 περιφέρειες και τους 90.000 δήμους της Ευρώπης, εκπροσωπώντας 1,2 εκατομμύριο περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους.

Συζητήθηκαν θεματικές για την Υγεία, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Κλιματική Αλλαγή, τη Συνοχή και την Ανάκαμψη, τα μελλοντικά Μοντέλα Τοπικής Ανάπτυξης, την Αναγέννηση της Υπαίθρου, τα Σχέδια Ανάκαμψης Περιφερειών και Δήμων, τις Διασυνοριακές Συνεργασίες, τη Μεσογειακή Συνεργασία, τη Διεύρυνση της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, τη Γυναικεία Συμμετοχή στα κοινά, τη Δημοκρατία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό στη νέα Ψηφιακή Εποχή και τη Συμμετοχή των Νέων στη Δημοκρατία και την προώθηση των Κοινών Ευρωπαϊκών Αξιών.

Το Μανιφέστο της Μασσαλίας, ένα κείμενο 12 σημείων που συνυπογράφουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι της ΕΕ, ζητά «η φωνή της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης να είναι ισότιμη σε όλη τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολιτικές της ΕΕ να είναι πιο άμεσες και αποτελεσματικές και να απαντούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών».

«Να εργαστούμε όλοι μαζί ενωμένοι ώστε η Δημοκρατία μας να είναι αποτελεσματική και να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μανιφέστο.

Η σύνοδος εξέδωσε ψήφισμα  ομόφωνης στήριξη της Ουκρανίας και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.