Η Οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι εκτός πραγματικότητας

49

του Παναγιώτη Ψυχογιού*

Έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη τον Ιανουάριο. Φτάνουμε να πληρώνουμε 2 ευρώ την βενζίνη με πρόβλεψη για 2,10 το λίτρο , που τα περισσότερα πάνε σε έμμεσους φόρους.

ΔΕΝ μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα.

Παναγιώτης Ψυχογιός

Ο πληθωρισμός είναι σε ιστορικά υψηλά με 5,5% τον Ιανουάριο. Το κόστος παραγωγής τρέχει με ρυθμό 15,3% και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

ΔΕΝ μειώνουν τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Ο κατώτατος μισθός συνεχίζει να παραμένει από τους χαμηλότερους της Ευρώπης. Έχει μετατεθεί η αύξηση του τον Μάιο ενώ θα έπρεπε να γίνει άμεσα.

Όλα τα παραπάνω αφορούν τους πολλούς και τους αφορούν ΣΗΜΕΡΑ !

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επιλέγει μετά τις παλινωδίες και την φθορά που υφίσταται ,να πετάξει το πυροτέχνημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Και να το κάνει με ποιο τρόπο και για ποιους;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έρχεται ως επιπλέον δώρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε «ακριβές» περιοχές , καθώς έχουν προηγηθεί μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ως και 35% σε αυτές.

Ταυτόχρονα μαζί με τον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν βέβαια άλλοι 15 φόροι που σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες που έχουν ήδη αυξηθεί ή θα αυξηθούν σε κάποιες περιοχές . Για παράδειγμα στο Ναύπλιο οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί κατά 69%. Άρα γι’ αυτούς η φορολογία της περιουσίας τους θα αυξανόταν θεαματικά και η τωρινή μείωση 13% στον ΕΝΦΙΑ έρχεται να ανακόψει την μεγαλύτερη φορολογία που θα προέκυπτε από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Για την πλειοψηφία των φορολογουμένων η μόνη προσφορά είναι οι περισσότερες δόσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος ανοίγοντας το καλάθι της παροχολογίας , χωρίς όμως κοινωνικό πρόσημο και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν ΑΜΕΣΑ τα νοικοκυριά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα και ο πολίτης .

 

ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οικονομολόγος

Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Αργολίδας

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής