Ο Γεωργόπουλος απογύμνωσε τον Λάμπρου και τα επιχειρήματά του για τον οδοφωτισμό

1268

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ερμιονίδας, (Παρασκευή 18-2-2022) τέθηκε προς έγκριση  η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με την έγκριση της μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού Δήμου Ερμιονίδας και την διαπίστωση της ανάγκης χρηματοδότησης με δανεισμό για την εκτέλεση του εν λόγω έργου (Τ.Ε. 001/04/014/2022). Μετά από ενδελεχή συζήτηση και ψηφοφορία πάρθηκε απόφαση υλοποίησης του έργου με ευρεία πλειοψηφία. 15 ψήφοι υπέρ, 11 κατά και ένας απών.

Η Δημοτική Αρχή, με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι «Προχωράει απρόσκοπτα στο έργο της αντικατάστασης 5.744 παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών από νέα σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας μαγνητικής επαγωγής μέσω δανεισμού, σύμφωνα με την μελέτη που ανατέθηκε στις 3/11/2020, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021 και συζητήθηκε κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη, το κόστος της αντικατάστασης των 5.744 παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών από νέα σύγχρονης τεχνολογίας, ανέρχεται στα 2.369.801,20 € και η λειτουργία τους θα ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή.

Ο ανάδοχος του έργου θα προκύψει (σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Νόμου) μέσα από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και θα είναι υποχρεωμένος επί 10 χρόνια να αναλάβει δωρεάν την συντήρηση και επισκευή των νέων λαμπτήρων, όποτε και χρειασθεί.

Γιάννης Γεωργόπουλος

«Με την ολοκλήρωση του έργου ο Δήμος θα αποκομίσει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη» τονίζεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η οποία επεξηγεί πως θα προκύπτει το όφελος του δήμου και των Δημοτών.

«Σήμερα για τον δημοτικό φωτισμό ο Δήμος Ερμιονίδας πληρώνει κάθε χρόνο ένα ποσό στην ΔΕΗ. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, ο Δήμος Ερμιονίδας, με το ίδιο ποσό θα πληρώνει την ΔΕΗ, θα πληρώνει την ετήσια δόση του δανείου και θα του περισσεύουν 110.000,00€ το χρόνο στο ταμείο του. Αυτό για 10 χρόνια έως ότου αποπληρωθεί το δάνειο. Έπειτα θα μένουν στο Ταμείο του Δήμου και τα ποσά της δόσης του δανείου, αφού αυτό θα έχει αποπληρωθεί».

Παράλληλα θα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την μεγάλη μείωση εκπομπών CO2.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ

«Ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με μπροστάρηδες τους κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτη, Λάμπρου Τάσο και Τόκα Τάσο, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο γνώριζαν λεπτομερώς την εν λόγω μελέτη, αντιδρούσαν με σφοδρότητα στο έργο, προβάλλοντας αστεία επιχειρήματα.

Μάλιστα από τις 3/11/2020 μέχρι σήμερα, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, η αντιπολίτευση δεν έφερε έστω και μια αντιπρόταση για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού. Μια ποιο συμφέρουσα εναλλακτική λύση, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον Δήμο μας.

Αυτό διότι το μόνο που ενδιαφέρει αυτούς τους κυρίους είναι να μην γίνει κανένα έργο για να έχουν λόγο πολιτικής ύπαρξης.

Μόλις χθες, για τα μάτια του κόσμου, ο κ. Λάμπρου Τάσος μας κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση πυροτέχνημα, η οποία στηρίζεται σε ψευδή στοιχεία μιας  εταιρείας που ασχολείται με τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) οι οποίες έχουν σοβαρά μειονεκτήματα, όπως έχει αποδειχθεί σε Δήμους που εφαρμόστηκαν όπως οι Δήμοι Ρόδου και Ζακύνθου.

Μια πρόταση που αποδείχθηκε ακριβότερη κατά τουλάχιστον 320.000,00€ από αυτή που υπερψηφίστηκε και η οποία (πρόταση του κύριου Λαμπρού) δεν πρέπει να έχει εφαρμοστεί σε κανέναν άλλο Δήμο της Ελλάδας από αυτή την εταιρεία, όπως προκύπτει από το πελατολόγιο που έχει παρουσιάσει.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο κ. Λάμπρου έχει επαφή και επικοινωνία με συγκεκριμένες εταιρείες που δεν έχουν εμπειρία σε έργα Δήμων εκθέτοντάς τον ανεπανόρθωτα!»

Ο Δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος με σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα αποδόμησε πλήρως την πρόταση του Τάσου Λάμπρου. Ανέφερε τα σοβαρά μειονεκτήματα των ΣΕΑ, (μεταξύ άλλων αποκλείουν τον Δήμο από τα οφέλη της συμμετοχής του σε Ενεργειακές Κοινότητες) και ανέδειξε την αναγκαιότητα της έγκρισης της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, αντίστοιχη της οποίας ήδη έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε περισσότερους από 70 Δήμους στην Ελλάδα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη: «Η πρότασή του Δημάρχου υπερψηφίστηκε λαμβάνοντας 15 ψήφους, δηλαδή έναν παραπάνω από τους απαραίτητους 14. Σημειωτέον ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας είναι 10 και για να φθάσουμε στον αριθμό 15, πείστηκαν και ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Δήμαρχου 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα ο κ. Πάλλης Ιωάννης και η κ. Βαρσοπούλου – Σερέτη Ελίνα από την ΔΗ.ΣΥ.ΕΡ., ο κ. Γούτος Λάζαρος και ο κ. Φλωρής Μανώλης από την ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κ. Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελική.

Οι παραπάνω Δημοτικοί Σύμβουλοι με την στάση τους απέδειξαν ότι τιμούν την εντολή που έλαβαν από τους Δημότες της Ερμιονίδας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πρόοδος, η ανάπτυξη και η ευημερία του τόπου μας.

Τους συγχαίρουμε δημοσίως και ελπίζουμε στην πορεία να πειστούν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για την αναγκαιότητα της αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών του Δήμου Ερμιονίδας από νέα σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας μαγνητικής επαγωγής μέσω δανεισμού».

Από το Γραφείο Δημάρχου ανακοινώθηκε ότι «Άμεσα προχωράμε στο επόμενο βήμα. Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας θα ζητήσει προσφορές για την χρηματοδότηση του έργου σύμφωνα με την μελέτη, από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν παραρτήματα στον Δήμο Ερμιονίδας και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσία.

Τα αποτελέσματα των προσφορών αυτών θα έρθουν εκ νέου προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι όροι της σύμβασης, το επιτόκιο, η δόση, και η εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση του δανείου».

Η Δημοτική Αρχή, δεσμεύθηκε ότι «Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα αναλυθούν οι δύο προτάσεις, αυτή της Δημοτικής Αρχής που υπερψηφίστηκε και αυτή της αντιπολίτευσης που απορρίφθηκε, έτσι ώστε οι Δημότες να έχουν εμπεριστατωμένη γνώση και άποψη για το θέμα».