Νίκος Κοροβέσης: Προστατέψτε την τιμή του γάλακτος και τους κτηνοτρόφους μας

87

Οι κτηνοτρόφοι μας στην πυρόπληκτη περιοχή της Ολυμπίας, όπως και όλοι όσοι ασχολούνται με τον κτηνοτροφικό τομέα, αυτή την περίοδο, βιώνουν μία από τις πλέον δύσκολες καταστάσεις, με πολλά και σχεδόν καθημερινά αδιέξοδα που σταδιακά δημιούργησε η πανδημία και αιφνιδιαστικά έφεραν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού για να επιδεινώσουν τα προβλήματα στην ημιορεινή και ορεινή ύπαιθρο μας.

Αυτό τόνισε χθες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού  Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης ο οποίος δήλωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Κτηνοτροφικές Οργανώσεις πρέπει να συνεργασθούν για να βρεθούν οι λύσεις και να επιτευχθεί η προστασία του κλάδου που κατά το παρελθόν έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στη στήριξη και εξέλιξη της τοπικής μας οικονομίας.

ΕΣΟΔΑ ΕΠΑΡΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ

Μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας και μου το έχουν διατυπώσει ήδη με έμφαση το τελευταίο χρονικό διάστημα – είπε ο κ. Κοροβέσης – είναι η χαμηλή τιμή του γάλακτος που δεν μπορεί πλέον αν συνεχίσει με τέτοιους ρυθμούς να καλύψει το κόστος και τις ανάγκες που έχουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας.

Η μείωση σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις όλων των υπολοίπων, και φυσικά και την μεγάλων εξόδων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, όταν την ίδια ώρα στα ράφια των πολυκαταστημάτων, οι καταναλωτές αγοράζουν το γάλα σε ακριβότερη τιμή είναι ένα δυνατό «χτύπημα» στους κτηνοτρόφους που δικαιολογημένα αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους, των παιδιών τους, και της ίδιας της παραγωγής τους…

Απαιτείται αναμφιβόλως πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού μια παρέμβαση είτε διοικητική αλλά περισσότερο πολιτική που θα διασφαλίσει ικανοποιητική τιμή πώλησης του γάλακτος από τον παραγωγό στο προμηθευτή και θα δίνει τη δυνατότητα ρυθμίσεων στη γενικότερη αγορά των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Δυστυχώς όπως έχουν καταγγείλει οι ενδιαφερόμενοι, συχνά – πυκνά (χωρίς αυτό να είναι σημερινό φαινόμενο) πέφτουν εύκολα «θύματα» των επιτήδειων και των  μεσαζόντων που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, και με κάθε ευκαιρία επιδιώκουν να εκμεταλλεύονται τον κόπο των κτηνοτρόφων μας!

Μάλιστα ο κ. Κοροβέσης με επισκέψεις του σε κοινότητες που βασικό εισόδημα πολλών κατοίκων προέρχεται από τον κτηνοτροφικό τομέα, άκουσε τραγελαφικές ιστορίες τέτοιων περιστατικών που μαζί με τις υπόλοιπες δυσκολίες, είτε συγκυριακώς, είτε εκείνες που εκκρεμούν επί σειρά ετών θέτουν δυστυχώς στο περιθώριο έναν κλάδο που άλλοτε ήταν το «ζωντανό στήριγμα» αυτών των περιοχών…

Ο ίδιος αθόρυβα έχει κάνει προσωπικές παρεμβάσεις στην επίλυση προβλημάτων για ορισμένες από τις οποίες έχει βρει ανταπόκριση σε κεντρικό επίπεδο ενώ για κάποιες άλλες αναμένεται να επανέλθει είτε με δια ζώσης συναντήσεις στην Αθήνα είτε με δικά του υπομνήματα προς κάθε κατεύθυνση.

ΣΥΝΕΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Στο μεταξύ ο δραστήριος Αυτοδιοικητικός παράγοντας επεσήμανε και χθες την ανάγκη να υπάρχει σχεδόν καθημερινά πίεση για τις ζωοτροφές που μετά τις πυρκαγιές τουλάχιστον για την περιοχή της Ολυμπίας αποτελεί διαρκές και έντονο πρόβλημα.

Οι κτηνοτρόφοι μας – είπε χαρακτηριστικά – δεν ξέρουν πλέον από ποιον τομέα να προστατευθούν πλέον και δίνουν κυριολεκτικά τη «μάχη της επιβίωσής τους» Ο χειμώνας είναι εξαιρετικά δύσκολος ίσως ο χειρότερος των τελευταίων ετών για την Κτηνοτροφία που πέραν των άλλων έρχονται και αντιμέτωποι με τα «μεγάλα μπλοκ» των διεθνών αγορών παρά την κορυφαία ποιότητα του γάλακτος που παράγουμε και όλων των υπολοίπων ζωικής προέλευσης προϊόντων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει και να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους μας στηρίζοντας τον αγώνα τους εξασφαλίζοντας περαιτέρω την προμήθεια ζωοτροφών, θέτοντας πλαφόν και «κόκκινες γραμμές» στην πώληση των προϊόντων, διευκολύνοντας τους σε σταύλους και άλλες εγκαταστάσεις, εξετάζοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο για την πυρόπληκτη Ηλεία, μιας ειδικότερης ενίσχυσης τους πέραν αυτής που προβλέπουν τα ήδη αποφασισθέντα μέτρα.

Ηδη για όλα τα παραπάνω αναμένεται να στείλει αναλυτικό υπόμνημα ενώ δεν αποκλείεται με μετάβασή του στην Αθήνα να ζητήσει συγκεκριμένα ραντεβού για το θέμα αυτό με τους κυβερνητικούς παράγοντες.