Γνωρίζουμε τα ονόματα τριών θυμάτων: Τάσος Αραμπός και Σπύρος Μαρκογιάννης από το χωριό Λευκάκια Ναυπλίου. Τη θυσία των δύο αυτών θυμάτων την καλύπτω με λεπτομέρειες στο έργο μου «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ», Τόμος Β΄. Το τρίτο γνωστό θύμα ήταν ο δάσκαλος Ιωάννης Μπεξής, 25 ετών, από το Κεφαλόβρυσο (Άνω Μπέλεσι) Άργους.
Ο δάσκαλος, στις διακοπές των Χριστουγέννων του 1943 πηγε στο χωριό του να περάσει τις γιορτές με τους δικούς του. Μιά ημέρα, στο καφενείο του χωριού συναντήθηκε με τον καπετάν Γρίβα*, καπετάνιο του ΕΛΑΣ, Διοικητή του 2ου Τάγματος του 6ου Συντάγματος Κορινθίας, με έδρα την Αργολίδα. Χαιρετήθηκαν, γιατί ήταν μαζί εφεδροι αξιωματικοί στον πόλεμο του ‘40.
Ο καπετάν Γρίβας άρχισε να βγάζει λόγο για τον αγώνα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ εναντίον των κατακτητών για την απελευθέρωση της Ελλάδος, και εναντίον της ντόπιας αντίδρασης για κοινωνική δικαιοσύνη. Οι χωρικοί τον άκουγαν σιωπηλοί χωρίς να αντιλέγουν.
Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός, δάσκαλος Ιωάννης Μπεξής, που γνώριζε το παρελθόν του καπετάν Γρίβα δεν άντεξε, και του λέει:
«Πρέπει να ντρέπεσαι συναγωνιστή Γρίβα, να μιλας για πολέμους, ελευθερία και δικαιοσύνη. Εσύ είσαι ο κομμουνιστής που λιποτάχτησες στον πόλεμο της Αλβανίας, δραπέτευσες και κρύφτηκες, για να μην πολεμήσης, γιατί τα αφεντικά σου οι Ρώσοι ήταν σύμμαχοι του Χίτλερ. Που το βρίσκεις τώρα τόσο θράσος και έρχεσαι και μας βγάζεις λόγο, ένας λιποτάχτης, φυγοπόλεμος”.
Ο καπετάν Γρίβας σταμάτησε το λόγο του, και έφυγε χωρίς να πει τίποτε.
Λίγες ημέρες αργότερα, άνδρες της ΟΠΛΑ πήγαν και πήραν τον δάσκαλο από το σπίτι του και τον οδήγησαν δεμένο στο Στρατόπεδο Κρατουμένων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, στο χωριό Μπογιάτι Αργολίδος. Εκεί οι σφαγείς της ΟΠΛΑ τον βασάνισαν, με συμμετοχή και του ίδιου του Γρίβα.
Τελικά, στις 11 Ιανουαρίου 1944 τον έσφαξαν μαζί με άλλους και τους έριξαν στην καταβόθρα Λυκόρεμα του χωριού Σκοτεινή.
(*) «Γρίβας». Κομμουνιστικό ψευδώνυμο του γεωπόνου Γεώργιου Δασόπουλου από τη Λιβαδειά. Πριν τον πόλεμο υπηρετούσε στο Κιάτο Κορινθίας. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά με το τάγμα του. Κατηύθυνε για ημέρες την επίθεση στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Μετά τη Βάρκιζα επέστρεψε για λίγο στη Λειβαδιά και στη συνέχεια βγήκε παράνομος στο βουνό. Δεν γνωρίζω την τύχη του περαιτέρω, ούτε αν συμμετείχε στο Αντάρτικο του 1946-49.
Ο υφυπουργός υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Αργολίδας (χθες 4 Νοεμβρίου) όπου και…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Η χρησιμοποίηση του Ναυπλίου ως σημείου προβολής της κυβερνητικής πολιτικής…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Ο Γιώργος Τσούρνος είναι ένας ζωντανός μύθος για τον Δήμο Ναυπλιέων και…
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Ναύπλιον ως φόντο προκειμένου να μιλήσει προς τους Έλληνες…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Παλιότερα, συνήθιζα να λέω «Δεν έχω τίποτα με τους Νεοδημοκράτες.…