Τα Χαρτονομίσματα αλλάζουν μορφή, γιατί οι λαοί της Ευρώπης «αλλάζουν»

384

Η ΕΚΤ θα επανασχεδιάσει τα τραπεζογραμμάτια σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους πολίτες, στο πλαίσιο διαδικασίας που αναμένεται να οδηγήσει σε τελική απόφαση το 2024.

Μια συμβουλευτική ομάδα, η οποία θα απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ, θα υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατάλογο προτεινόμενων νέων θεμάτων. Από την Ελλάδα έχει επιλεγεί ο Κώστας Βαρώτσος, καλλιτέχνης και καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν έρθει για να μείνουν. Αποτελούν χειροπιαστό και ορατό σύμβολο της ενότητας στην Ευρώπη, ιδίως σε περιόδους κρίσης, και η ζήτηση γι’ αυτά εξακολουθεί να είναι ισχυρή», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Έπειτα από 20 χρόνια, έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε την εμφάνιση των τραπεζογραμματίων και να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης»

«Είναι αξιοπερίεργο που δεν υπάρχει ένα δυνατό ελληνικό στοιχείο για να χαρακτηρίζει τους ίδιους τους Ευρωπαίους, που έχουν πολλή Ελλάδα μέσα τους. Θα πρέπει να υπάρχει μια σηματοδότηση αυτών των δύο βασικών αξόνων που όρισαν την ευρωπαϊκή κοινότητα: δηλαδή, η αρχαία ελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο», αναφέρει ο κ. Βαρώτσος.