Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών στη “Γεωργία Ακριβείας” με τη συμβολή του Τεχνολογικού Ομίλου Aratos

104
Δρ. Νίκος Μπογονικόλος με Prof. Vardan Urutyan

Το Εθνικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας (Armenian National Agricultural University – ANAU) και o Ελληνικών συμφερόντων, διεθνής Τεχνολογικός Όμιλος Aratos υπέγραψαν στις 7 Δεκεμβρίου Μνημόνιο Συνεργασίας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ο Όμιλος Aratos θα συνεισφέρει επιστημονική υποστήριξη προκειμένου να αρχίσει να προσφέρεται από το ANAU το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη «Γεωργία Ακριβείας» (Precision Agriculture). Παράλληλα θα συνυποβληθούν από τις δύο πλευρές προτάσεις για κοινά ερευνητικά έργα σε συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Πρύτανη του Εθνικού Αγροτικού Πανεπιστημίου της Αρμενίας, Prof.  Vardan Urutyan και τον Πρόεδρο του Ομίλου Aratos, Δρ. Νίκο Μπογονικόλο.

Η τελετή υπογραφής, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας της Αρμενίας. Παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Αρμενίας, Arthur Martirosyan, ο Σύμβουλος του Υπουργού Βιομηχανίας Υψηλής Τεχνολογίας της Αρμενίας Hayk Aslanyan και ο Σύμβουλος του Προέδρου του Ομίλου Aratos, Κώστας Πλατυκώστας.

Συγχαίροντας τους παρευρισκόμενους για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Arthur Martirosyan υπογράμμισε τη σημασία των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η συνεργασία. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, η πρωτοβουλία του Αρμενικού Εθνικού Αγροτικού Πανεπιστημίου είναι σημαντική για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Το Πανεπιστήμιο εργάζεται σκληρά για να προσφέρει νέα προγράμματα σπουδών και ειδικότητες που θα συμβάλουν καλύτερα στην κάλυψη των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας και στην υλοποίηση των στρατηγικών προγραμμάτων της κυβέρνησης», δήλωσε ο Arthur Martirosyan, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξει παρόμοια συνεργασία και με άλλα πανεπιστήμια της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Aratos, Δρ. Νίκος Μπογονικολός, με τη σειρά του, σημείωσε ότι εκτός από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Γεωργία Ακριβείας (Precision Agriculture), η συνεργασία θα συμβάλει στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του πανεπιστημίου. Υπογράμμισε επίσης, το σημαντικό ρόλο της Αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αρμενία και την ένταξη των Αρμενικών πανεπιστημίων στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αρμενικού Εθνικού Αγροτικού Πανεπιστημίου Prof. Vardan Urutyan, το επαγγελματικό δυναμικό των εταίρων του Ομίλου Aratos και η πλούσια διεθνής εμπειρία του θα είναι πολύ χρήσιμα για το Πανεπιστήμιο, το οποίο στοχεύει να γίνει κέντρο αγρο-τεχνολογικής αριστείας. Εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία με την εταιρεία θα καταστήσει το πανεπιστήμιο πιο ανταγωνιστικό στο εθνικό και ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι του Ομίλου Aratos επισκέφθηκαν επίσης το Εθνικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας, όπου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Ερευνητικού Κέντρου Διαχείρισης Υδατικών και Εδαφικών πόρων, τη θερμοκοιτίδα γεωργικών τεχνολογιών και το καινοτόμο εκπαιδευτικό θερμοκήπιο.

 

Λίγα λόγια για τον Όμιλο Aratos

Ο Όμιλος Aratos ιδρύθηκε το 2003 από τον Δρ. Νίκο Μπογονικολό και μέχρι σήμερα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και εξατομικευμένα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων. Ο Όμιλος Aratos δραστηριοποιείται παγκοσμίως μέσω στρατηγικών συνεργασιών με σημαντικούς διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς και βιομηχανίες στους τομείς Earth Observation, Τεχνολογιών Διαστήματος, Blockchain και Τεχνολογίες Υγείας. Η Aratos Systems, μέλος του Ομίλου Aratos ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 2016 και ειδικεύεται σε έξυπνες λύσεις και υπηρεσίες πληροφορικής και δεδομένων – όπως επεξεργασία και εφαρμογή τεχνολογίας blockchain – στους τομείς της αεροδιαστημικής, της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας.