Η απάντηση Γεωργόπουλου στην ανακοίνωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης: «Εμείς προχωράμε με πράξεις, εσείς με θεωρίες και λόγια»

110
Γιάννης Γεωργόπουλος. Δήμαρχος Ερμιονίδας

Η απάντηση του Δημάρχου Ερμιονίδος Γιάννη Γεωργόπουλου, στην ανακοίνωση των τριών επί κεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν επιθετική. Τους επεσήμανε (στους δύο εξ αυτών) ότι συμμετείχαν επί 20 χρόνια στις δημοτικές αρχές που διοίκησαν το δήμο και βρήκε την ευκαιρία να παραθέσει μια σειρά από σπουδαία έργα υποδομών που υλοποίησε την διετία που πέρασε.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (ΔΗΣΥΕΡ – ΠΡΟΣΥΕΡ – ΝΕΔΥΠΕΡ), κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτης, Τάσος Λάμπρου και Τάσος Τόκας, αποφάσισαν την σύσταση και λειτουργία Συντονιστικής Επιτροπής των παρατάξεών τους με σκοπό, όπως αναφέρουν, να βάλουν ένα τέρμα στον εφησυχασμό και στην αδράνεια της παρούσας Δημοτικής Αρχής, θέτοντας θέματα επίλυσης κάποιων χρόνιων και μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της Ερμιονίδας.

Είναι γεγονός ότι ανεπίσημα, εδώ και πολλούς μήνες, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου μας, κάνοντας όλο αυτό το χρονικό διάστημα μια στείρα, ανεδαφική και μηδενιστική αντιπολίτευση,κυρίως χωρίς προτάσεις.
Με μοναδικούς συμμάχους τους την άρνηση, τις συκοφαντίες, τα ψέματα και τα μεγάλα λόγια διαπίστωσαν τώρα ότι απέτυχαν παταγωδώς στην επίτευξη του σκοπού τους.
Επίσης, απέτυχαν να υπηρετήσουν σωστά τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, ο οποίος πέρα από τον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης περιλαμβάνει δημιουργικές προτάσεις, συναίνεση και σωστή ενημέρωση των δημοτών.
Έτσι έρχονται σήμερα να επισημοποιήσουν την σχέση τους συστήνοντας μια διαπαραταξιακή Συντονιστική Επιτροπή παρεμπόδισης του έργου της Δημοτικής Αρχής, υπογράφοντας έτσι δημόσια την αποτυχία τους.
Αλήθεια όμως ποιους έχουν σκοπό να συντονίσουν; Τους εαυτούς τους;

Άραγε, εκτός από τους 3 επικεφαλής, ποιοι άλλοι προσυπογράφουν και συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση;
Oι Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο εκ των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης συμμετέχουν;
Τολμούν να κατηγορούν την παρούσα Δημοτική Αρχή διότι μέσα σε δύο χρόνια δεν έχει επιλύσει ορισμένα χρόνια και σημαντικά προβλήματα του Δήμου Ερμιονίδας.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι δύο από τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων, δηλαδή οι κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτης και Λάμπρου Τάσος, συμμετείχαν εναλλάξ από καίριες θέσεις ευθύνης στην διοίκηση του Δήμου για 21 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από το 1999 έως το 2019 και δεν κατόρθωσαν να επιλύσουν κανένα από όλα αυτά τα μεγάλα χρόνια προβλήματα που αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Έχουν όμως την απαίτηση να τα επιλύσει όλα η παρούσα Δημοτική Αρχή, μέσα σε 2 μόλις χρόνια.
Από τα μεγάλα και φλέγοντα χρόνια προβλήματα που παραλάβαμε ως κληρονομιά, όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας σαν νέα Δημοτική Αρχή την 1η Σεπτεμβρίου 2019, κατορθώσαμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επιλύσουμε με επιτυχία και με σειρά προτεραιότητας τα σημαντικότερα από αυτά και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη εποχή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Επιλύσαμε οριστικά το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας. Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που ταλαιπωρούσε και δυσφημούσε την πανέμορφη τουριστική Ερμιονίδα πάνω από μια δεκαετία.
Επιλύσαμε με καίριες και συντονισμένες ενέργειες το πρόβλημα της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”, με το οριστικό κλείσιμο αυτής, εφόσον η χρήση ξενοδοχείων για την φιλοξενία αυτών των ευάλωτων ομάδων συνανθρώπων μας σε τουριστικές περιοχές όπως η δική μας, αποδείχθηκε μια απόλυτα προβληματική και αποτυχημένη πρακτική.
Επιλύσαμε το πρόβλημα της επάρκειας του νερού σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας με την επισκευή 20 δημοτικών γεωτρήσεων (σάπιους σωλήνες, μοτέρ, πίνακες κ.λπ.) και την αντικατάσταση χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης σε ολόκληρο τον Δήμο.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατόρθωσε να χάσει το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας Κρανιδίου και μάλιστα κατά την περίοδο που αυτό είχε ήδη ξεκινήσει να εκτελείται από τον εργολάβο.
Υπήρχε έτοιμη μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας Ερμιόνης και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε μπει στον κόπο ούτε να την παραλάβει.
Εμείς επικαιροποιήσαμε την εν λόγω μελέτη και καταθέσαμε φάκελο σε επιλέξιμη θέση για την χρηματοδότησή της από το πρόγραμμα “ΤΡΙΤΣΗΣ” ύψους 2.258.000,00€, η οποία θα εγκριθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Το επόμενο μέλημά μας είναι η εξασφάλιση της ποιότητας του νερού, γι’ αυτό και την Δευτέρα 29/11/2021 ανακοινώσαμε την έναρξη της διαδικασίας για την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, η οποία θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Κρανιδίου και της Κοιλάδας με πόσιμο νερό. Μια μονάδα που σύμφωνα με την μελέτη, θα τροφοδοτείται με ενέργεια από φωτοβολταϊκά.
Έτσι, εκτός από πράσινη και περιβαλλοντικά ορθή λειτουργία θα έχει και ένα πολύ χαμηλό κοστολόγιο, ώστε να μην επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οι καταναλωτές.
Άραγε 21 χρόνια ο κ. Παναγιώτης Αποστόλου και ο κ. Τάσος Λάμπρου έκαναν κάποια ενέργεια για να εξασφαλίσουν πόσιμο νερό στον Δήμο μας;
Οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Κρανιδίου και Ερμιόνης όταν αναλάβαμε ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένοι και δεν λειτουργούσαν. Για το θέμα αυτό κατέθεσα άμεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου και με την υπόθεση ασχολείται πλέον η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου.
Κάναμε τις απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις προκειμένου να ξεκινήσει το γρηγορότερο η λειτουργία τους.
Για τον ΕΕΛ Κρανιδίου έγινε ηλεκτρονικός διαγωνισμός ύψους 425.000,00€ και αναδείχτηκε ανάδοχος για την πλήρη αποκατάσταση δευτεροβάθμιας λειτουργίας, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους.
Παράλληλα εξασφαλίσαμε την ένταξη στο πρόγραμμα “ΤΡΙΤΣΗΣ” της τριτοβάθμιας αναβάθμισης του ΕΕΛ Κρανιδίου ύψους 2.572.000,00€, ώστε το νερό να χρησιμοποιείται για άρδευση.
Το έργο της Αποχέτευσης Κρανιδίου – Πορτοχελίου όταν αναλάβαμε είχε εκτελεστεί κατά 30% και μόνο στα εύκολα σημεία του. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 100% των δικτύων και απομένουν μόνο να τοποθετηθούν αντλίες στα αντλιοστάσια.
Λόγω προβλημάτων στην αρχική μελέτη, αυτές οι αντλίες πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες ανοξείδωτες, εξαιτίας της υφαλμύρωσης του νερού, όπως επίσης και κάποιες άλλες προσθήκες και αλλαγές.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Διαχειριστική Αρχή έχουν ξεκινήσει την διαδικασία τροποποίησης της αρχικής μελέτης, ώστε να ολοκληρωθεί σωστά το έργο.
Η Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τον εργολάβο, πληρώνοντας επιπλέον και 100.000,00€  που βρήκε οφειλόμενα από την προηγούμενη διοίκηση.
Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Διαχειριστική Αρχή γίνονται ενέργειες, ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΥΑΕΡ, άρα και οι καταναλωτές, από το ποσό των 790.000,00€ που πρέπει να καταβάλει στον εργολάβο, σαν ποσοστό συμμετοχής της στην κατασκευή του έργου.
Παραλάβαμε ένα οδικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση όπου οι περισσότεροι δημοτικοί και αγροτικοί δρόμοι ήταν γεμάτοι λακκούβες και σχεδόν κατεστραμμένοι.
Ξεκινήσαμε άμεσα την επισκευή τους, η οποία απαιτεί μεγάλα κονδύλια και ειδικά για την δημοτική οδοποιία δεν υπάρχουν σήμερα χρηματοδοτικά προγράμματα και πρέπει να γίνει με ιδίους πόρους.
Υποβάλλαμε φάκελο χρηματοδότησης της αγροτικής οδοποιίας στο πρόγραμμα “ΤΡΙΤΣΗΣ” ύψους 3.700.000,00€ και ψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 το οποίο προβλέπει την εκτέλεση μόνο έργων οδοποιίας ύψους 840.000,00€ (220.000,00€ από ΣΑΤΑ, 370.000,00€ από ΑΠΕ και 250.000,00€ από ιδίους πόρους).

Το παράδοξο είναι ότι αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα που προβλέπει για το 2022 την εκτέλεση στον Δήμο Ερμιονίδας έργων οδοποιίας ύψους 840.000,00 οι κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτης, Λάμπρου Τάσος και Τόκας Τάσος το καταψήφισαν!!
Και από την άλλη έχουν το θράσος να μιλάνε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και για δημιουργική αντιπολίτευση.
Έχουν το θράσος να μιλάνε για την αξιοποίηση των δωρεών συμπατριωτών μας, όταν τις είχαν εγκαταλείψει επί 15 χρόνια, ενώ εμείς μέσα σε δύο χρόνια εντάξαμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου την χρηματοδότηση της κατασκευής του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου στο κτήμα Ηλία Φωστίνη, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έρχεται προς ψήφιση η μελέτη για την αναπαλαίωση της οικία του Κώστα Έλληνα.
Ο κατάλογος των έργων που έχουμε ολοκληρώσει και των προβλημάτων που έχουμε επιλύσει τα δύο τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς (τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, λιμάνια, κοινωνική πολιτική κ.λπ.) είναι αρκετά μακρύς και δεν χωράει μέσα σε μια απάντηση.
Η συνεργασία μας με τα Κοινοτικά Συμβούλια και τους Προέδρους των Κοινοτήτων είναι άψογη, δημιουργική και αποτελεσματική.
Η βοήθεια που έχουμε από τους εθελοντές και τις δημοτικές ομάδες είναι πολύτιμη και ανεκτίμητη και με την ευκαιρία τους ευχαριστώ από καρδιάς για μια ακόμα φορά για την προσφορά τους.
Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες και έχουμε θέσει τις βάσεις και τον προγραμματισμό, ώστε τα δύο επόμενα χρόνια να επιλυθούν μια σειρά χρόνιων προβλημάτων που κληρονομήσαμε.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πως για την υλοποίηση κάποιων έργων, χρειαζόμαστε εγκρίσεις από Υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, πολλές φορές μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες δεν εξαρτώνται από την Δημοτική Αρχή.
Εμείς με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια θα συνεχίσουμε το έργο μας πάντα σε συνεργασία με τους Δημότες της Ερμιονίδας.
Κύριοι, οι εκλογές έχουν τελειώσει από το 2019 και οι επόμενες αργούν ακόμη!
Προτείνω σοβαρότητα και υπομονή έως το τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.
Αντί να χάνετε την ψυχραιμία σας, περιμένουμε τις προτάσεις σας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Έτσι ίσως αποδείξετε στους δημότες αυτού του τόπου ότι ενδιαφέρεστε για την ευημερία του και όχι για την πολιτικής σας ευημερία.
Ο Δήμαρχος
Γιάννης Γεωργόπουλος»