Κοροβέσης: θετικές προτάσεις που θέλουν άμεσους και ευέλικτους χειρισμούς

163

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Θετικό πρόσημο έδωσε στην προσπάθεια αποκατάστασης προβλημάτων της πυρόπληκτης περιοχής, η παρουσία του Πρωθυπουργού και του πολυάριθμου κυβερνητικού σχήματος στην Ολυμπία. Αρκεί τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς να τύχουν των ανάλογων και ευέλικτων χειρισμών, ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος για τη συνέχεια.

Την  παραπάνω δήλωση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτ. Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης, ερωτηθείς σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη για τις δυσμενείς συνέπειες που άφησε πίσω της, η πυρκαγιά του περ. Αυγούστου.

Ο κ. Κοροβέσης αναφέρθηκε στις άμεσες και αναγκαίες κινήσεις, αλλά και στις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που αφορούν στην σταδιακή ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και εξέλιξη του τόπου μας.

Οι πιστώσεις που έχουν εγκριθεί για την προώθηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, όπως και εκείνες που όπως ανακοινώθηκε έχουν προγραμματισθεί μπορούν να δώσουν λύσεις και να συμβάλλουν κυρίαρχα στο «μέτωπο» θωράκιση των καμμένων περιοχών που ζουν με τον «εφιάλτη» μιας νέας καταστροφής από πλημμύρες ανέφερε ο κ. Κοροβέσης και πρόσθεσε:

Μακάρι να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτές οι παρεμβάσεις αφού οι χρηματοδοτήσεις ανοίγουν πιο γρήγορα τον δρόμο, κατασκευών κορμοδεμάτων, καθαρισμών, αναγκαίων επισκευών διανοίξεων κ.λπ., έργα δηλαδή που θεωρούνται αναγκαία στην πυρόπληκτη ζώνη τον χειμώνα.

Η Περιφέρεια – συνέχισε ο κ. Κοροβέσης – κάνει ότι μπορεί  προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας εδώ και πολύ καιρό ξεκινήσει τέτοιου είδους εργασίες και μάλιστα σε «δύσκολο σήμερα» και σε συγκεκριμένες θέσεις, που θα μπορούσαν να καταστούν επικίνδυνες και έδειχναν ή εξακολουθούν να δείχνουν απειλητικές στο ενδεχόμενο μιας επερχόμενης κακοκαιρίας…

Ο ίδιος παράλληλα και με την ευκαιρία αυτή ευχαριστεί τα τεχνικά συνεργεία και τους εργαζόμενους που έχουν αναλάβει τέτοια έργα αναγνωρίζοντας την προσφορά και τη συνεχή δουλειά τους για να προλάβουν τους χρόνους και τις δυσάρεστες καταστάσεις από τη χειμερινή περίοδο.

ΝΑ «ΤΡΕΞΟΥΝ» ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Στο μεταξύ ο κ. Κοροβέσης με βάση και αυτά που ελέχθησαν στη σύσκεψη, επισημαίνει και την επιτακτική ανάγκη, να ξεκαθαρίσει όσο πιο σύντομα γίνεται η διαδικασία για τους πραγματικούς ή μη δικαιούχους των αποζημιώσεων από τις πυρκαγιές.

Οι άνθρωποι, οι καλλιέργειες των οποίων, ή  μέρος των περιουσιών τους καταστράφηκε, πρέπει επιτέλους να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται για να προχωρήσουν σε απικατάσταση. Χρειάζεται έτσι μια μεγαλύτερη πίεση προς αυτή την κατεύθυνση για να «απεγκλωβιστεί» η γραφειοκρατική κυίως εμπλοκή που υπάρχει σήμερα και για την οποία έγινε λόγος και από τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού από ‘κει και πέρα, δίνιε ιδιαίτερη έμφαση σε όσα σχεδιαστούν και τα οποία θα πρέπει να έχουν την Ολυμπία και την Ηλεία, όπως και κατ’ επέκταση τη Δυτ. Ελλάδα «πρωταγωνίστριες» σε μια σειρά από μεγάλες, αναπτυξιακές και καθοριστικές για την περοχή μας παρεμβάσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και πρόσφατα έχει τονίσει ο κ. Κοροβέσης, δίνει μια σημαντική δυνατότητα, και αυτό φαίνεται να έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση όσον αφορά την Ηλεία. Οι χρηματοδοτήσεις για το Παραλιακό Μέτωπο, τις Πολεοδομικές – Χωρικές Μελέτες, την αντικατάσταση του αρδευτικού δικτύου, την ενίσχυση αγροτικής παραγωγής και Τουρισμού, δείχνουν το συγκεκριμένο ενδιαφέρον, όμως αναμφίβολα πρέπει και μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη τα οποιά βεβαίως θα τύχουν της ανάλογης «ωριμότητας» με έτοιμες και αξιόπιστες μελέτες.

Με ενδιαφέρον τέλος θα αναμένουμε τον Ειδικό επιμέρους προγραμματισμό για το «μοντέλο» αναπτυξιακής συγκρότησης της Ολυμπίας, αν και κατά πόσο αυτό θα ταυτίζεται με τις αποφάσεις για τη Βόρεια Εύβοια ή αν θα περιλαμβάνει στοιχεία ανάλογα με τις ήδη κατατεθημένες προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.

Η βούληση πάντως του Πρωθυπουργού, να ακούσει, και να ακούσουν μαζί του και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, αφήνει αισιόδοξα μηνύματα ότι η «επόμενη μέρα» της ανέλεκτης φωτιάς για την περιοχή μπορεί να γίνει καλύτερη και να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να μείνουν στον τόπο τους, να δραστηριοποιηθούν και πάλι εδώ για να μην δούμε τα χωριά μας να ερημώνουν όπως συνέβη το 2007…