ΔΑΓΡΕΣ: «Η ώρα του εισαγγελέα. Στην Ιερά Μονή Αυγού (που στερείται μοναχών) έγιναν λαθροανασκαφές και παράνομα έργα»

699

Για μία ακόμη φορά, ο διώκτης της διαφθοράς, ιατρός Παύλος Δαγρές, ως εκπρόσωπος του Σωματείου “ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ”, ξεθάβει και φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις παρανομίες και παρατυπίες που έχουν ως σημείο αναφοράς την προστατευόμενη από την αρχαιολογία (ως χώρο και κτίσμα) και τους κανόνες της εκκλησίας (ως ύπαρξη), Ι.Μ. Αυγού.

Εκφράζει την αγωνία του για τις υπέρμετρες καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην διερεύνηση τεκμηριωμένων καταγγελιών και υπενθυμίζει βασικές πτυχές που καθυστερεί η διερεύνησή τους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΑΓΡΕ

Παύλος Δαγρές

Κύριε Εισαγγελέα σας ενημερώνουμε ότι ο Αρχαιολογικός χώρος έχει αλλοιωθεί μετά την ανέγερση εντός του χώρου αυτού αυθαίρετων κτισμάτων όπως είχαμε καταγγείλει στις 31/3/2021 με αναφορά που απευθύναμε στην Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κυρίας Άλκηστης Παπαδημητρίου. Τα όσα καταγγείλαμε επιβεβαίωσε η Δ/ντρια κυρία Άλκηστη Παπαδημητρίου με έγγραφο που μας κοινοποίησε στις 27-5-2021 (το οποίο δημοσιεύσαμε στην Ενημέρωση Πελοποννήσου στις 25-6-2021) όπου κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε αναφέρει: «Η Ιερά Μονή Αυγού είναι κηρυγμένη με το Π.Δ. 11-6-1925 ΦΕΚ 152/Α/16-6-1925 ως προέχον Βυζαντινό μνημείο με φορέα προστασίας την Υπηρεσία μας. Πρόκειται για μνημείο ιδιαίτερης Αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας.

Μετά από καταγγελίες για εργασίες χωρίς την έγκριση της Εφορείας μας κλιμάκιο της Υπηρεσίας υπό την Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας πραγματοποίησε αυτοψία στο μνημείο όπου διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εργασίες διαμορφώσεων και αυθαίρετων κατασκευών.

Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι ήδη με το Σχετικό 1 έγγραφο της, η υπηρεσία μας είχε επισημάνει ότι για οποιαδήποτε εργασία απαιτείται η έγκριση της Υπηρεσίας μας.

Κατά την επίσκεψη ήταν παρών, μετά από πρόσκληση μας, ο ιερέας των Διδύμων Κοσμάς Κωνσταντινίδης στον οποίον επισημάνθηκε και προφορικά η αναγκαιότητα τήρησης των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου και οι συνέπειες από την παράβαση αυτών.

Το κλιμάκιο της Εφορίας ενημερώθηκε προφορικά από τον ιερέα για την επανασύσταση της Μονής και τον ορισμό του ως υπεύθυνο αυτής, αρνήθηκε όμως να μας πληροφορήσει ποιος ήταν ο υπεύθυνος των εργασιών που είχαν πραγματοποιηθεί αναφερόμενος γενικώς σε πιστούς.

Η υπηρεσία μας επισημαίνει ότι εργασίες που εκτελούνται χωρίς εγκεκριμένη μελέτη και δύναται να προκαλέσουν βλάβη ή αισθητική αλλοίωση του μνημείου διώκονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να μας αποστείλετε τις σχετικές αποφάσεις επανίδρυσης της εν λόγω Μονής (πρακτικό επανίδρυσης ορισμού προέδρου και επιτροπής κανονισμού λειτουργίας κοκ) καθώς και μελέτη άρσης αυθαίρετων κατασκευών και αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Αυτά αναφέρει στην έκθεση της η Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Κύριε Εισαγγελέα να ερευνηθεί εάν η Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιότητων έχει υποβάλει μήνυση, ως όφειλε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στον ΗΓΟΥΜΕΝΟ!!! και Διοικητή υπεύθυνο της Μονής Αυγού Αρχιμανδρίτη Κοσμά, για τις αυθαίρετες εργασίες που διενεργήθηκαν εντός του Αρχαιολογικού χώρου της Μονής Αυγού.

Επίσης να αναζητηθούν – εάν προκύπτουν – ποινικές ευθύνες σε βάρος των υπεύθυνων της περιοχής Αρχαιοφυλάκων τους οποίους η πολιτεία πληρώνει για να διαφυλάττουν τους Αρχαιολογικούς χώρους.

Δεδομένου ότι οι εργασίες στον Αρχαιολογικό χώρο διήρκεσαν πολλούς μήνες απορροίας άξιον είναι πως δεν έγιναν αντιληπτές, από τους Αρχαιοφύλακες.

Κύριε Εισαγγελέα να ερευνηθεί εάν πέραν των παράνομων ανασκαφών που έγιναν εντός του Αρχαιολογικού χώρου για την διάνοιξη των θεμελίων και την ανέγερση των κτισμάτων, έχουν γίνει και άλλες ανασκαφές εντός του Αρχαιολογικού χώρου που δεν έχουν σχέση με την διάνοιξη των θεμελίων.

Κύριε Εισαγγελέα να ζητήσετε από τον ηγούμενο!!! της Μονής Αυγού Αρχιμανδρίτη Κοσμά Κωνσταντινίδη να σας προσκομίσει το Μοναχολόγιο των υπηρετούντων Μοναχών στην εκεί Μονή οι οποίοι τον εξέλεξαν Ηγούμενο και το επικύρωσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, αφού με το έγγραφο Αρ. Πρωτ. 134/27-2-2015 ο Μητροπολίτης Εφραίμ τον αναγράφει ως Ηγούμενο.

Κύριε Εισαγγελέα να ζητήσετε από τον Αρχιμανδρίτη Κοσμά Κωνσταντινίδη, να σας γνωστοποιήσει τα ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ που βρίσκει στη δικαιοσύνη και κερδίζει τις υποθέσεις όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας την 6η Νοεμβρίου 2019 και έχει αναγραφεί στις σελίδες 88-89 των πρακτικών όπου επι λέξη έχει δηλώσει: «Εάν ο Δήμος θέλει να δώσει το κτήμα στο Μοναστήρι να γράψετε ένα χαρτί και να πείτε ότι: ναι αναγνωρίζουμε αυτή τη κυριότητα. Αν δεν θέλετε μπορείτε να πάτε δικαστικά και να το διεκδικήσετε στο δικαστήριο… Ξέρετε ότι όπου πάμε νομικά θα μπορούμε να βρούμε και ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ!!! Θα μπορούμε να βρούμε τρόπους και το ξέρετε αυτό, ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΕΧΘΡΟΥΣ» ΣΗΜ: Θεός φυλάξει…………..

Κύριε Εισαγγελέα να ζητήσετε από την Αστυνομική Δ/νση Ναυπλίου να σας ενημερώσουν ποιοι Μοναχοί διακονούσαν στον Αρχαιολογικό χώρο εντός της Μονής Αυγού, ή εάν δεν υπήρχαν Μοναχοί ποιοι δόκιμοι Μοναχοί, ή μήπως κατά καιρούς διακονούσαν και δόκιμες Μοναχές μήπως κατά καιρούς λειτουργούσε και ως Μικτό Μοναστήρι δοκίμων.. Μήπως….

Κύριε Εισαγγελέα θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε ότι ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ όπου υπάγεται η Μονή Αυγού έχει παραπεμφθεί να δικαστεί στο Κακουργιοδικείο Δικαστηρίων Πειραιά – για άλλη υπόθεση- σε βαθμό κακουργήματος.

ΑΒΜ 07-992

ΤΕΚ 15-90

ΕΓ 6-13/377

Για δε τον Αρχιμανδρίτη Κοσμά Κωνσταντινίδη διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά προκαταρκτική εξέταση.

ΑΒΜ/Γ20/502

Κύριε Εισαγγελέα μετά από όσα αναφέραμε πολλά ερωτηματικά έχουν προκύψει και απασχολούν τους πολίτες που είναι γνώστες των γεγονότων, πολίτες που νόμιμα σύμφωνα με το Σύνταγμα – άρθρο 24/2001 δικαιωματικά έχουν καθήκον να προστατεύσουν τους Αρχαιολογικούς μας χώρους. Για το λόγο αυτό αιτούμεθα κύριε Εισαγγελέα να ενεργήσετε άμεσα ώστε σύντομα να αποκατασταθεί ο Αρχαιολογικός μας χώρος της Μονής Αυγού.

Δεδομένου ότι δεν παρέχεται έδαφος (σύμφωνα με ΣτΕ 3375/2007) νομιμοποίησης  αυθαίρετων κατασκευών εντός Αρχαιολογικού χώρου από την Αρχαιολογική υπηρεσία κατόπιν γνωμοδοτήσεως του Αρχαιολογικού Συμβουλίου πολύ δε περισσότερο δεν παρέχεται έδαφος νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών εντός του Αρχαιολογικού Χώρου της Μονής Αυγού ακόμα και αν ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς χρησιμοποιήσει τα ανύπαρκτα νομικά παραθυράκια που ονειρεύεται.

 

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΤΗΛ. 6943570958