Βραβεύθηκε ο Στάθης Ρέππας για τη σκηνοθεσία του στο ντοκιμαντέρ «Ο Μπάυρον στην Αττική»

296

Ο σκηνοθέτης Στάθης Ρέππας κέρδισε το 1ο Βραβείο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ ΓΕΦΥΡΕΣ για το ντοκιμαντέρ «Ο Μπάυρον στην Αττική». Οι προβολές των έργων και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο Ναύπλιο κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Η απονομή των βραβείων έγινε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σημειολογίας ντοκιμαντέρ που γυρίσθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821.

«Ζήσαμε μια περιπέτεια έξη μηνών για να μπορέσουμε να αναδείξουμε στοιχεία του Λόρδου Βύρωνα, του μεγάλου αυτού Φιλέλληνα και Ποιητή» δήλωσε ο Στάθης Ρέππας και συμπλήρωσε: «Ο Μπάυρον είναι σημαντικός εκπρόσωπος του Ρομαντισμού, λάτρης της Ελλάδας και πολέμιος του συμπατριώτη του Έλγιν, βεβηλωτή της Ακρόπολης».

Ο Λόρδος Μπάυρον έδωσε τα πάντα, ακόμη και την Ζωή του για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των Ελλήνων.

Είναι χαρακτηριστική και τιμητική η αναφορά του Διονύσιου Σολωμού στο επίγραμμά του, όπου ο Εθνικός μας ποιητής αναφέρει: «Λευτεριά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί

και έλα σίμωσε και κλάψε εις του Μπάιρον το κορμί».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το σενάριο και η απόδοση των διαλόγων έγιναν από την Μαρία Παναγιωτακοπούλου και στηρίχθηκαν στο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη με τον ομώνυμο τίτλο.

Μουσική: Πηγή Λυκούδη

«Παγκόσμια πρώτη», η μελοποίηση του ποιήματος του Λόρδου Βύρωνα «Κληρονομικοί Δεσμώτες» -Άλλαξε αφέντη Ελλάδα που συνέθεσε η Πηγή Λυκούδη και ερμήνευσε η Γεωργία Αγγέλου.

Αφήγηση- Παρουσίαση: Ορφέας Ζαφειρόπουλος

Έξη (6) Βυρωνιοτόπουλα κάνουν την «την πρώτη τους εμφάνιση» σε δυο σκηνές δραματοποιημένες .

Ηχοληψία: Νικόλας Γκίνης

Συμμετέχει ο εικαστικός Στέλιος Σταφέτος

Β. Σκηνοθέτης Άγγελος Βασιλείου

Κοστούμια: ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ

Παραγωγή : FILM MY WORD Φώτης Φωτιάδης

Εκτέλεση παραγωγής : studio Pixel

Η παραγωγή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ στηρίχθηκε στη χορηγία της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Βύρωνα.