2 Ναυμαχίες-1 Βιογραφία, και ένα ναυάγιο μιας Δημοτικής Αρχής

244

ΘΕΜΑ 1ον

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Διαβάσαμε πρόσφατα για την εκδήλωση της Ι.Μ. Ηλείας στην Κυλλήνη για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία  και παράλληλα την ετήσια εκδήλωση για την Ναυμαχία της Κυλλήνης  που διοργάνωσε ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΕΑΑΝ Νομού Ηλείας το οποίο και την ανέδειξε για 1η φορά το 2017.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΑΝ ΗΛΕΙΑΣ, ΖΩΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ, ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης σεβόμενος τους ε.α.  Αξιωματικούς του Π.Ν. & Λ.Σ. που την ανέδειξαν δεν τους άφησε εντέχνως εκτός για να την τιμήσει με φίλιους συλλόγους, ούτε ανέφερε πουθενά την λέξη “αναπαράσταση” ούτε επέλεξαν να την κάνουν την αποφράδα μέρα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη την 1η Αυγούστου όπως έκανε ο ανιστόρητος Δήμος Πύργου  γιατί οι άνθρωποι γνωρίζουν ιστορία και δεν κάνουν την Ιστορία μας πανηγύρι!   

ΘΕΜΑ 2ον

Η Βιογραφία του Μίλτωνος Ιατρίδη

Η-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΟΥ-ΗΡΩΑ-ΠΟΥ-ΕΚΔΟΘΗΚΕ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-ΚΑΙ-ΘΑ-ΒΡΙΣΚΕΤΕ-ΣΤΟ-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ-ΦΩΤΟΓΝΩΣΗ

Διαβάσαμε για την 2η έκδοση της βιογραφίας του Μοναδικού Πυργιώτη ΗΡΩΑ του Πολεμικού μας Ναυτικού κατά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο του Πλοιάρχου ε.α. Μίλτωνα Ιατρίδη Π.Ν. Κυβερνήτη του Θρυλικού Υποβρυχίου Παπανικολής και με έκπληξη διαβάσαμε ότι εκδόθηκε από εκδοτικό οίκο της Αθήνας! Γιατί άραγε;

Ο Δήμαρχος Πύργου δεν είχε πει στην παρουσίαση της 1ής έκδοσης στο Πύργο ότι εάν χρειαστεί και 2η έκδοση θα την εκδώσει και πάλι το ΔΛΤΠ όπως και την 1η; Τι έγινε άραγε και δεν το έκδωσε;

Σε video που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δεν είχε πει ο Δήμαρχος θα κάνει τους συγγενείς – απογόνους του ΗΡΩΑ επίτιμους δημότες Πύργου; Τους έκανε και δεν το καταλάβαμε;

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος του έκανε την εκτύπωση τρέχει στα δικαστήρια για να πληρωθεί;  Τελικά μήπως έχει αρχίσει να σας παίρνει χαμπάρι ο κόσμος και εκτός Νομού Ηλείας; 

Μήπως να ΝΟΙΑΣΤΟΥΜΕ και  να το δώσουμε εργολαβία σε γνωστή ΚΟΙΝΣΕΠ για να γίνει ΣΙΓΟΥΡΑ η δουλειά;  

ΘΕΜΑ 3ον

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑΟΥΛΗ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΣΤΑ ΜΜΕ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Οι Μαύρες Ημέρες του Ναύαρχου Μιαούλη (1-8-1831/1-8-2021)

Συγχαίρουμε τους συντελεστές της εκδήλωσης για την διοργάνωση και
προβολή του τόπου μας αλλά κύριοι μόνο ανιστόρητοι θα επέλεγαν να
κάνουν εκδήλωση για την συμμετοχή του Μιαούλη στην Ναυμαχία του
Κατακόλου στις 1 Αυγούστου 2021.
Μια ημερομηνία που καταγράφετε ως Η ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ.
Την 1-8-1831 στο λιμάνι του Πόρου, ο Ανδρέας Μιαούλης κατέστρεψε τις κορβέτες «Ύδρα» και «Σπέτσες» και την φρεγάτα «Ελλάς» για να εκδικηθεί τον Καποδίστρια. Ο Μιαούλης διέφυγε από το πεδίο της μάχης επάνω σε μια από τις σωσίβιες λέμβους της «Ελλάς».
Ο Κανάρης, σε επιστολή του προς τον Καποδίστρια έγραψε:
«Την 1η Αυγούστου 1831.στις 10:30 το πρωί, κοντά στο νησί Πόρος, ο
Μιαούλης έκαυσε την φρεγάτα «Ελλάς» και την κορβέττα «Ύδρα». Μακάρι ο δράστης αυτής της βαρβαρότητας να είναι αιώνια καταδικασμένος!»
Το εμφυλιοπολεμικό αυτό γεγονός έγινε για να εκδικηθεί τον Ιωάννη
Καποδίστρια, γιατί ο ίδιος ήταν με τον Μαυροκορδάτο. Γλύτωσε την
τιμωρία από τον Όθωνα όταν ο τελευταίος ανέλαβε την εξουσία.
Πάμε στο σήμερα. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Πύργου- ο ΔΟΟΠ και ο πολιτιστικός σύλλογος «ΦΑΡΟΣ».
Η 20.30μ.μ είχε ορισθεί ώς ΕΝΑΡΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ. Οι συνθήκες ήταν άσχημες λόγω ζέστης και υγρασίας. Οι διοργανωτές ήταν απόντες και ρέμβαζαν σε παραλιακό μαγαζί. (υπάρχουν φωτογραφίες). Ο Μητροπολίτης Ηλείας είπε προς στιγμή να φύγει, αλλά ως έμπειρος κράτησε την ψυχραιμία του, σεβάστηκε τους υπόλοιπους και ξεκίνησε την επιμνημόσυνη δέηση, η οποία έγινε ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ.
Ακολούθησε η ρίψη στεφάνων και ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΛΕΠΤΑ έγινε η ΑΦΙΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ και η ΡΙΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ). Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε ότι ΔΕΝ είχε κανένας μεριμνήσει να έχει δικό του στεφάνι ο Δήμαρχος, γιατί όπως φαίνεται από φωτογραφίες μόνο τρία υπήρχαν και «δανείστηκε» από φιλικό του σύλλογο. Ας έχουμε κάνει λάθος. Άλλοι είπαν ότι αυτό δεν έφτασε ούτε στη θάλασσα και έμεινε στα βράχια!!! (κάτι που δεν έχω διασταυρώσει και το μεταφέρω με επιφύλαξη, αν και η πηγή είναι πολύ αξιόπιστη).
Κλείνοντας αναφέρω ότι η Ναυμαχία του Κατακόλου έγινε στις 30
Σεπτεμβρίου και η προχθεσινή εκδήλωση (σε τελείως ανιστόρητη και
λάθος ημερομηνία) προφανώς έγινε για να «αναδειχθούν» πρόσωπα και σύλλογοι σε πιο ευρύ κοινό λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας Αυγούστου.
Κάτι δηλαδή σαν να «μεταφέρουμε την συναυλία (π.χ) του  ̈τάδε ̈
καλλιτέχνη για να έχουμε κόσμο και κέρδος».
Αυτά τα γράφω γιατί διάβασα την ανακοίνωση Ν.Π.Δ.Δ. Δηλαδή κρατικής οντάτητας και εκτιμώ ότι διέκρινα μια πικρία  και σε σχέση με ότι μου μετέφεραν από την προχθεσινή εκδήλωση στον σύντομο χαιρετισμό του πριν την ομιλία του ο Πρόεδρος της αναφέρθηκε ότι αν και το Παράρτημα μας  την ανέδειξε 1η φορά το 2012 ο Δήμος Πύργου τους ενέταξε στους συνυπογράφοντες με ενεργή συμμετοχή! Ποιους κύριοι αυτούς που έφαγαν τα νιάτα τους από μικρή ηλικία την θάλασσα μέσα στα πολεμικά πλοία μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για πάνω από 30 χρόνια που εσείς αδιαφορώντας ότι δεν πρόκειται για έναν απλό σύλλογο αλλά για μια κρατική οντότητα που έχει γίνει με νόμο του Ελληνικού Κράτους βάζοντας επάνω από αυτούς διάφορους φιλικούς σε εσάς συλλόγους!
Το συγκεκριμένο Ν.Π.Δ.Δ. Το οποίο στέκεται σε υψηλό επίπεδο σοβαρότητας, έχει διαχρονικά αναδείξει ιστορικά ναυτικά γεγονότα για την ιστορία του τόπου μας που εσείς ούτε καν γνωρίζατε και όμως με τις επιλογές σας τους προσβάλλατε!
Νιώθω ότι δικαιούμαι να τοποθετηθώ ως αιρετός και ως απόστρατος των Ένοπλων Δυνάμεων (κάτι που χλευάζουν μερικοί αιρετοί του Δήμου που ζητούν τη ψήφο σας).

Παράλληλα διαβάζοντας το Δ.Τ του Δήμου και τους ύμνους από Μ.Μ.Ε (και αιρετούς που υμνούσαν ο έναν τον άλλον(!!!), και όλοι μαζί το Δήμαρχο και όχι τον Μιαούλη) νόμισα ότι ζω σε 2 παράλληλους κόσμους. Επίσης θίγομαι προσωπικά όταν Πατριωτικές εκδηλώσεις εκτιμώ ότι γίνονται απλά για να γίνουν ή να κοπούν «κωδικοί εξόδων» σε μπουφέδες κλπ.
Η συνειδητή μου επιλογή να μην παρευρεθώ δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.
Άλλωστε η παράταξή μας εκπροσωπήθηκε από τον καλύτερο γνώστη σε
αυτά τα ζητήματα που υπάρχει στο Νομό (και σίγουρα από τους
καλύτερους εν Ελλάδι) τον Γεώργιο Κουρκούτα.
Υ.γ. Οι πληροφορίες ότι το κοινό αποτελούνταν στη πλειοψηφία του από
4μηνίτες-8μηνίτες και άλλους επί μισθό του Δήμου Πύργου που
«αυθόρμητα» έτρεξαν στην εκδήλωση, είναι στη κρίση σας….

Χάρης Μιχαλακόπουλος. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύργου. Επί κεφαλής Δημ. Παρατ. ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ

Χάρης Β. Μιχαλακόπουλος-ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ