Το «Τζεβελέϊκο» νίκησε ξανά τον Αλή Πασά και τους νοσταλγούς του

1330

Ενώ στα Ιωάννινα εξελισσόταν (μεταξύ συγγενών-φίλων και λίγων Αλβανών καλεσμένων του Δήμαρχου, είναι η αλήθεια)  το ντροπιαστικό (για τους έχοντας την ιδέα και τους συμμετέχοντες) συνέδριο για τον Αλή Πασά, που είχε στόχο να παραχαράξει την Ιστορία και ούτε λίγο-ούτε πολύ να τον μετατρέψει από σφαγέα Ελλήνων σε «κρυφό» πράκτορα της Φιλικής Εταιρίας, τις ίδιες ώρες στο διπλανό Ηρωικό Σούλιέσπασε” η κατάρα του Αλή Πασά και ξανακάπνισε η καμινάδα στο Τζαβελαίικο.

H ιστορική οικία στο Σούλι, άνοιξε μετά από 218 χρόνια…

Η φωτιά άναψε και πάλι στο τζάκι της οικίας του θρυλικού οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα, σπάζοντας την κατάρα του Αλή Πασά για το Σούλι (1803) και σημαίνοντας την ευτυχή κατάληξη μιας δύσκολης προσπάθειας που ξεκίνησαν οι απόγονοι του, πριν από 36 χρόνια.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΣ κ.Αλκιβιάδης Στεφανής και ο κ.Λάμπρος Τζαβέλας, τξχος ε.α. και 7ος κατά σειρά απόγονος του θρυλικού οπλαρχηγού, ο οποίος είχε βάλει ως στόχο ζωής να αποκατασταθεί και πάλη η προγονική κατοικία. Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση, έδωσαν τα μέλη του Ομίλου Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου – «Σουλιώτες», που με ενδυμασίες και όπλα εποχής, «μετέφεραν» τους επισκέπτες, πίσω στο χρόνο.

Ο Πρόεδρος Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος

Εκτός από απογόνους θρυλικής σουλιώτικης οικογένειας, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Σουλίου Σταύρος Κωσταράς, ο Πρόεδρος της Ιστορικής Κοινότητας Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος απόγονος της Ιστορικής οικογένειας Σουλιωτών πολεμιστών, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος φρόντισε να γίνει και τὸ μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα στὴν Νέα Σελεύκεια, στὸ ἡρωικὸ Σοῦλι.