Τιμούν σήμερα τον σφαγέα των Ελλήνων Αλή Πασά Τεπελενλή. Δεν πρόκειται για σύμπτωση!

366

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Σαν σήμερα, στις 22 Οκτωβρίου του 1798, στην περιοχή των ερειπίων της αρχαίας Νικόπολης (Ήπειρος), τα στρατεύματα των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά πολέμησαν εναντίον Ελλήνων πολεμιστών και του Γαλλικού σώματος. Ο Αλή Πασάς νίκησε και κατέλαβε την Πρέβεζα. Έσφαξε χιλιάδες Έλληνες, αποκεφάλισε τους νεκρούς και έστειλε τα κεφάλια τους ως πεσκέσι στο σουλτάνο.

Αυτή την ημερομηνία βρήκαν οι εκλεκτοί του Κυρ. Μητσοτάκη, (Γιάννα Αγγελοπούλου, Μωυσής Ελισάφ κ.α.) για να ξεκινήσουν ένα Συνέδριο εξαγνισμού του τυράννου και σφαγέα των Ελλήνων Αλή Πασσά, στα πλαίσια του έργου της Επιτροπής “Ελλάδα ‘21”.

Παρά τις αντιδράσεις των απανταχού Ελλήνων, τα κυβερνητικά στελέχη του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν έκαναν τίποτα για να προστατέψουν την ιστορική μνήμη.

Tο όλο σκηνικό δεν είναι παρά μια επανάληψη της πράξης του πατέρα Μητσοτάκη που διάλεξε να παραστεί τιμητικά την 19η Μαΐου 1981, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στα εγκαίνια του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίνης που λειτουργούσε στο ανακαινισμένο σπίτι του σφαγέα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Παρέστη ως Υπουργός Εξωτερικών και έκανε χαιρετισμό, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως η 19η Μαΐου (1919) ήταν η ημέρα που ο Κεμάλ αποβιβάσθηκε με το στρατό του στη Σαμψούντα και ξεκίνησε το ξεκλήρισμα των Ελλήνων του Πόντου.

Ο πατέρας Μητσοτάκης τίμησε με την παρουσία του τον σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ! Το έκανε συνειδητά, αν και γνώριζε ως υπουργός εξωτερικών, αλλά και από τις αντιδράσεις των νέων του ΕΝΕΚ, την σημασία της ημερομηνίας.

Σήμερα 22 Οκτωβρίου, ο υιός Μητσοτάκη τιμ, τον Αλή Πασά, σφαγέα και αυτός των Ελλήνων της Ηπείρου (Σούλι, Πρέβεζα, Βουθρωτό, Χόρμοβο), με την συμμετοχή εκπροσώπων του κράτους που διοικεί.

Πατέρας και γιος επέλεξαν να φτύσουν στους τάφους των προγόνων στις επετειακές ημερομηνίες που οι εχθροί του γένους των Ελλήνων ξεκινούσαν γενοκτονικές εκστρατείες.

Ας το γνωρίζουμε και ας μην το ξεχνάμε.

Π.Ι.Δ.

(αναδημοσίευση από http://koinosparanomastis.blogspot.com/2021/10/blog-post_22.html#more)

 

Διαβάστε στον σύνδεσμο ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, για τις εκδηλώσεις που έγιναν το 1981.

https://koinosparanomastis.blogspot.com/2013/05/100.html#more