Οι θέσεις της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τη διαβούλευση και τη σωστή συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας

105

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ερμιόνης, στην 2η συνεδρίαση της εντός 2021 με θέμα ημερήσιας διάταξης την χωροθέτηση 8 θέσεων φόρτισης – σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με την μέθοδο της δια περιφοράς με αντίστοιχη εισήγηση και γνωμοδότηση. Η γνωμοδότηση της επιτροπής θα διαβιβαστεί στα άλλα συλλογικά όργανα του δήμου (οικονομική επιτροπή και δημοτικό συμβούλιο) για τις αναγκαίες τελικές αποφάσεις.

Στα πλαίσια αυτής της συνεδρίασης σας καταθέτουμε τα παρακάτω παρατηρήσεις – επισημάνσεις

– Η μέθοδος διαβούλευσης δια περιφοράς εισηγήσεων –γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων πρέπει να σταματήσει, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης ήταν καλό μας για την  υγείας μας, τώρα βλάπτει σοβαρά το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης , την ίδια την δημοκρατία μας

– Η ηλεκτροκίνηση είναι ήπια μορφή ενέργειας που προστατεύει το περιβάλλον, γι’ αυτό ομόφωνα αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε και στον δήμο μας, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, με μια μόνο προϋπόθεση: για την προμήθεια του εξοπλισμού και των τεχνικών προδιαγραφών να ακολουθηθούν ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς φωτογραφικές διατάξεις, για να έχουμε τον καλύτερο δυνατόν προμηθευτή, ο οποίος θα κερδίσει σε αυτήν την καθαρή διαγνωστική διαδικασία. Τήρηση κανόνων δημοσιότητας για να συνεργαστούμε με τον καλύτερο της αγοράς.

– Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι στις μέρες μας ακριβά οχήματα, απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς. Η τιμή τους είναι τουλάχιστον 50% παραπάνω από τα συμβατικά οχήματα. Άρα η πρόταση να τοποθετηθούν σύμφωνα με την εμπορική δραστηριότητα της κάθε περιοχής, άρα με την τουριστική φυσιογνωμία είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως απαιτείται να ληφθεί υπόψη και το κριτήριο των αποστάσεων από σταθμό σε σταθμό, από κοινότητα σε κοινότητα με τα αντίστοιχα πληθυσμιακά στοιχεία  κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση της διοίκησης του δήμου.

Τάσος Λάμπρου. Δημοτικός Σύμβουλος. Επικεφαλής δημ. παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

– Επανέρχομαι στο θέμα του κόστους αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο είναι υψηλό και δύσκολα κάποιος να κάνει εύκολα την απόσβεση του  με το επιπλέον κόστους αγοράς, σε σχέση από την εξοικονόμηση από την κατανάλωση πετρελαίου-βενζίνης. Τα κίνητρα από την πολιτεία είναι περιορισμένα και μέχρι στιγμής έχουμε μείνει μόνο στα μεγάλα λόγια. Άρα μιλάμε για πιλοτική εφαρμογή – χρήση και όχι μαζική κατανάλωση και εφαρμογή. Δεν χρειάζονται λοιπόν μεγάλα λόγια, άκρατοι βερμπαλισμοί, άσκοπες διαδικτυακές φωτογραφήσεις για κάτι που απευθύνεται σε μια πολύ μικρή αγορά, σε ένα μικρό καταναλωτικό κοινό.

– Τέλος, ωραία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα προγράμματα, η ήπια ενέργεια αλλά και οι δημότες μας αυτό που επιθυμούν και διεκδικούν είναι η σωστή συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας, να μπορούμε με ασφάλεια να κυκλοφορούμε, να πηγαίνουμε σπίτι μας, και στις δουλείες μας με τα συμβατικά μας αυτοκίνητα, χωρίς να κινδυνεύουμε από λακκούβες, από κακοτεχνίες, από προβλήματα των δημοτικών δρόμων. Κύριο μέλημα απαιτείται να είναι η έγκαιρη και σωστή συντήρηση, βελτίωση των δημοτικών δρόμων η οποία χρειάζεται να γίνεται σωστά για να έχει διάρκεια, στοιχείο που απουσιάζει από στον τόπο μας, στον Δήμο μας. Οι δημότες ζητούν το αυτονόητο να συντηρούνται σωστά οι δημοτικοί δρόμοι και οι παρεμβάσεις του Δήμου να είναι άμεσες και αποτελεσματικές, και όχι  μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα  αδράνειας και αδιαφορίας.

Υ.Γ: Το δελτίο τύπου της παράταξης μας θεωρείται κείμενο δημόσιου διαλόγου που δεν συναινεί στην παρωδία της διαβούλευσης σας, μέσω μεταφοράς.

Με εκτίμηση

Τάσος Λάμπρου
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας