21 Δήμοι της Πελοποννήσου θα συμμετάσχουν στο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης

167

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνεγερσία, και αξιοποιώντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εορτάζονται αυτό το μήνα σε όλη την Ευρώπη, δημιουργεί Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης.

Έχει ήδη αποστείλει ανοιχτή πρόσκληση σε 21 ιστορικούς Δήμους της Πελοποννήσου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη δημιουργία του πάρκου, αποστέλλοντας κάθε Δήμος από ένα «Δέντρο Ελευθερίας». Οι Δήμοι που έχουν προσκληθεί είναι: 

Άργους Μυκηνών, Ναυπλιέων, Επιδαύρου, Γορτυνίας, Τρίπολης, Νότιας Κυνουρίας, Βόρειας Κυνουρίας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, Αιγιαλείας, Πατρέων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας Κρεστένων, Πηνειού, Κορινθίων, Νεμέας, Ανατολικής Μάνης, Σπάρτης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας και Πύλου Νέστορος.

Τα δέντρα της επετειακής φύτευσης ταυτίζονται με την περιβαλλοντική κληρονομιά της Πελοποννήσου και είναι: Αγριελιά, Βελανιδιά (Πλατύφυλλη Δρυς, Αριά, Χνοώδης Δρυς, Ήμερη Βελανιδιά), Έλατο, Καστανιά, Κυπαρίσσι, Πεύκο, Πλάτανος,, Πρίνος (Πουρνάρι), Σφένδαμος και Χαρουπιά.

Το πάρκο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας, θα δημιουργηθεί στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας. Εκεί έγινε η πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων το 1825 (Μάχη Κάτω Μηναγίων).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εκδήλωση φύτευσης των 21 «Δέντρων Ελευθερίας» και των εγκαινίων του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης θα γίνει τέλος φθινοπώρου του τρέχοντος έτους. Στο κέντρο του πάρκου έχει σχεδιαστεί να φυτευτεί συμβολικά από μια ελιά από μια σημαντική προσωπικότητα της Ελλάδας.

Στην είσοδο του πάρκου θα τοποθετηθεί ειδικός χάρτης της Πελοποννήσου, όπου θα επισημαίνονται οι τόποι καταγωγής των δέντρων και θα αναπτύσσονται «21 Mικρές Iστορίες Eλευθερίας» της Ελληνικής Επανάστασης των συγκεκριμένων περιοχών. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ιστορικό ψηφιδωτό των σημαντικών γεγονότων που εξελίχθηκαν στην Πελοπόννησο κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821.