Μία επιτυχημένη προσέγγιση της παραδοσιακής φορεσιάς του 1821, με έμφαση στο ένδυμα της φουστανέλας, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2021 στον χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Ειδικοί τεχνίτες, επιστήμονες ερευνητές και αναβιωτές από τους 3 Νομούς της Περιφέρειας παραβρέθηκαν, μαζί με το ανάλογο ιστορικό και λαογραφικό υλικό

Τα διήμερα εργαστήρια συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις «Δράσεις Έκφρασης» στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 1821 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Τα εργαστήρια βιντεοσκοπήθηκαν και φωτογραφήθηκαν, ώστε να παραχθεί ανάλογο αρχειακό υλικό που θα είναι χρήσιμο για καλλιτεχνική αναδημιουργία και μελέτη. Ο τίτλος της διήμερης εκδήλωσης ήταν «Φουστανέλα: Εμβληματική και Διαχρονική αξία τέχνης, μνήμης και ενδύματος».

 Η παρουσίαση της Ηλειακής φορεσιάς της Τουρκοκρατίας και του 1821

Το Σάββατο παρουσιάστηκαν οι φορεσιές από Αιτωλοακαρνανία (από τους Νίκο Πλακίδα και Δημήτριο Καραβασίλη) και από την Αχαΐα (από τους Θεόδωρο Κωτσάκη, Κωνσταντίνο Βαγγελάκο και Λεωνίδα Πετρόπουλο). Το πρωί της Κυριακής αφιερώθηκε στην Ηλεία.

Πρώτος μίλησε ο καθηγητής και Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλάετης» Γεώργιος Κουρκούτας, που ανέφερε όλο το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της Τουρκοκρατίας και του 1821 στην Ηλεία, το οποίο επηρέασε και τα ήθη και την ενδυμασία της περιοχής. Εστίασε την ομιλία του στην πολεμική φορεσιά των Ηλείων, αλλά και στα μεγάλα πολεμικά γεγονότα της εποχής. Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την ιστορία του τόπου και πορεία του 1821 στην Ηλεία. Επόμενη ομιλήτρια από την Ηλεία ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ηλείων Εσθήτα» Αιμιλία Γιαννοπούλου, που παρουσίασε την ιστορία της φουστανέλας και της ενδυμασίας της Ηλείας. Παράλληλα, μίλησε για την τοπική Παράδοση, την οποία υπηρετεί μέσα από το Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών που συντονίζει, ενώ μέσα από διαφάνειες παρουσίασε λεπτομέρειες της φορεσιάς και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο αμφιθέατρο του Μουσείου.  

Την οργανωτική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο Δρ. Νικόλαος Τόμπρος, Επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και ο Δρ. Γρηγόριος Μικρώνης, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος παρουσίασε τους Ηλείους εισηγητές και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή και την παρουσία τους, ενώ υποσχέθηκε και νέα συνεργασία στο μέλλον.

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
Akromolio.gr [X]

Recent Posts

Ρε σεις πάτε καλά;

Είναι εντυπωσιακό. Ο παραιτηθείς μετά πολλών επαίνων αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Καράπαυλος παραδέχτηκε ότι συμφώνησε και…

% μέρες πρίν

Ο Νίκος Δελής Πρόεδρος ΕΛΜΕ Αργολίδας

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Αργολίδας για…

% μέρες πρίν

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Η ΔΕΥΑΝ υπό κατηγορία

Οι κατηγορίες τις οποίες απευθύνει δημοσίως η Δημοτική Παράταξη “Ναύπλιο Επόμενη Μέρα” κατά της διοίκησης…

% μέρες πρίν

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑ: Ο Μαλτέζος έχει θράσος

Με αφορμή την παράλυση των μηχανισμών παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες, από τη διοίκηση Μαλτέζου,…

% μέρες πρίν

ΛΟΑΤΚΙ, ΓΥΦΤΟΙ και αριστεροί, φιμώνουν τη διαφορετική άποψη

Διαβάστε τι είπε η Ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου απευθυνόμενη προς την Oλομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναφερόμενη…

% μέρες πρίν

Κάντε ένα κόπο!

γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Κάντε ένα κόπο. Ανατρέξτε να δείτε πόσο ήταν το δημόσιο χρέος ως…

% μέρες πρίν