Σκουπίδια δίπλα και σχολείο. Ασυνείδητοι επαγγελματίες, Αδιάφορο Κράτος και χαλαρή Δημοτική Αρχή

42

Δεν είναι πρώτη φορά που καταγγέλλεται η επιλογή δημόσιου χώρου (δίπλα σε σχολείο), στο Δρέπανο, για ρίψη μπάζων και σκουπιδιών. Ενίοτε δε και προέλευσης δημοτικών δραστηριοτήτων. Η Δημοτική αρχή απαντά ότι, «ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και βρίσκεται σε διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων για να επωμιστεί το κόστος καθαρισμού ο ιδιοκτήτης, έτσι ώστε η επιβάρυνση αυτή να μην περάσει στους δημότες». Διαρρέει ότι «θα επιδιώξει την περίφραξη του χώρου για να παρεμποδισθούν ανάλογες ρήψεις», δεν μας λέει όμως γιατί αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα και κυρίως γιατί δεν καθαρίζει τον χώρο και να χρεώσει τα έξοδα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία.

(Το ρεποrτάζ στηρίχτηκε σε στοιχεία της ιστοσελίδας Argolida24.  Ο σχολιασμός είναι του akromolio.gr)

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

”Δύο μέρες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια κατάσταση όσων αφορά την δημόσια υγεία είναι τεταμένη, η αδιαφορία και αμέλεια των δημόσιων και δημοτικών αρχών όχι μόνο παραμελεί την εστία μόλυνσης που βρίσκεται μόλις 70μ από την είσοδο του σχολικού συγκροτήματος, αλλά και προσπαθεί μάταια να την ”κρύψει κάτω από το χαλί”. Αναφέρομαι στην παράνομη χωματερή που έχει δημιουργηθεί στο Δρέπανο Ναυπλίου, στο τοπωνύμιο ‘Νησί’. Η κατάσταση με τα σκουπίδια είχε χειροτερεύσει τις τελευταίες εβδομάδες σε εφιαλτικό βαθμό, με πολλές εστίες μόλυνσης (κουφάρια ζώων, μουχλιασμένα φυτά και φρούτα, εύφλεκτες ύλες, κλπ) να καταλαμβάνουν το χώρο. Είχαν φτάσει σε σημείο τα απορρίμματα να έχουν φτάσει μέχρι το δρόμο και να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία εξ αυτών. Μετά από τις εκκλήσεις μας στις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, οι αρμόδιοι ευαισθητοποιήθηκαν να στείλουν κάποιον να το ελέγξει, όμως το αποτέλεσμα των περαιτέρω πράξεων ήταν ήτοι απογοητευτικό. Μηχανήματα έσπευσαν στον χώρο και παρέλαβαν μόνο ένα μέρος από αυτά τα σκουπίδια (ένα φορτηγό μόνο, από όσα βρίσκονταν στον δρόμο) ενώ τα υπόλοιπα τα άφησαν στη θέση τους, ή ακόμα χειρότερα τα έσπρωξαν ακόμα πιο βαθιά μέσα στο χώρο. Ταυτόχρονα αρνήθηκαν να επιστρέψουν να τα μαζέψουν, διότι δεν είναι στην δική τους αρμοδιότητα και δεν έχουν την άδεια να εισέλθουν στο χώρο για να τα μαζέψουν. Και ερωτώ: έχουν την άδεια να τα σπρώξουν πιο μέσα, αλλά δεν έχουν για να τα μαζέψουν; ενώ είναι η δουλειά τους; Θα ήθελα πολύ μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να το συγκαλύψουν πετώντας χώμα από πάνω, δίχως να λύνουν το πρόβλημα στη ρίζα του.  ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ.  Προς γνώση του Δήμου, της Υγειονομικής Υπηρεσίας, της Αρχαιολογίας, της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου και Εισαγγελίας όπου ήδη έχουν γίνει αναφορές επί του ζητήματος με έγγραφα και φωτογραφίες τα οποία είναι πρωτοκολλημένα.” 

(Η καταγγελία είναι ενυπόγραφη αλλά για ευνόητους λόγους δεν την δημοσιεύουμε)

Τι απαντά ο Δήμος Ναυπλιέων

Το Argolida24 επικοινώνησε με το Δήμο Ναυπλιέων για να καταγράψει την άποψη επί τους θέματος και μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και βρίσκεται σε διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων για να επωμιστεί το κόστος καθαρισμού ο ιδιοκτήτης, έτσι ώστε η επιβάρυνση αυτή να μην περάσει στους δημότες. Τέλος οι ίδιες πληροφορίες μας ανέφεραν ότι θα ζητηθεί ο χώρος να περιφραχτεί με σκοπό να μην ξανά δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.