Πόσο αληθινή είναι η αναγγελθείσα τουριστική επένδυση ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ στην Ερμιονίδα;

396

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον ένα άρθρο της έγκριτης δημοσιογράφου Εύας Οικονομάκη, το οποίο αναφερόταν σε μια τουριστική επένδυση μεγάλου ύψους που ετοιμάζεται με διαδικασίες fast track να υλοποιηθεί στην περιοχή της Ερμιονίδας. Το θέμα όπως ήταν φυσικό μας προκάλεσε το ενδιαφέρον και ασχοληθήκαμε για να βρούμε πρόσθετα στοιχεία. Δυστυχώς βρήκαμε. Και λέμε δυστυχώς γιατί τα στοιχεία που βρήκαμε ακυρώνουν τον ενθουσιασμό που μας προκάλεσε η είδηση.

Διαβάστε, όμως, πρώτα την είδηση:

«Τον δρόμο για την υπαγωγή της στις Στρατηγικές Επενδύσεις, στο λεγόμενο fast track, έχει πάρει η νέα επένδυση, προϋπολογισμού 119 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στα σκαριά στην περιοχή της Ερμιονίδας.

Ο φάκελος του project, το οποίο υλοποιείται από την εταιρεία Plepi Land Development Ltd., που έχει έδρα την Κύπρο, έχει ήδη κατατεθεί στην Enterprise Greece και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Τι προβλέπει η επένδυση

Το επενδυτικό έργο αφορά την ανάπτυξη ενός τουριστικού συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα με υποστηρικτικές υποδομές και ειδικές εγκαταστάσεις, καθώς και luxury παραθεριστικές κατοικίες.

Στόχο των επενδυτών αποτελεί η προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Η επένδυση, που φέρει την επωνυμία «Hydra’s Art Residencies», θα πραγματοποιηθεί σε μία έκταση 303.674,70 τ.μ. στη θέση «Πλέπι» του δήμου Ερμιονίδας».

Διαβάστε και τα στοιχεία που ανακαλύψαμε:

Από την εμφανιζόμενη περιοχή των 300 στρεμμάτων, τα 250 βρίσκονται υπό καθεστώς συνεχών πλειστηριασμών. Τα 50 περίπου στρέμματα, από αυτά, που προορίζονται σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών βρίσκονται εν επαφή με μια άλλη έκταση 50 στρεμμάτων (η οποία επίσης έχει μέτωπο στη θάλασσα) και που προορίζεται για εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής. Η έκταση αυτή (των πρώτων 50 στρεμμάτων) είναι κατασχεμένη και πλειστηριάζεται από την Γιούρομπανκ, αφού πρώτα το δικαστήριο προχώρησε σε μείωση της επιδιωκόμενης τιμής η οποία αποδείχθηκε ως εξωπραγματικά υψηλή.

Το ίδιο όμως ισχύει και με την έκταση των 200 στρεμμάτων που επίσης προορίζεται (σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο) για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και η οποία έκταση δίνει το στρατηγικό βάθος στην υποτιθέμενη επένδυση. Και για τα 200 αυτά στρέμματα, έχουν κατασχεθεί από ιδιώτη. Έχουν γίνει, μέχρι σήμερα δύο πλειστηριασμοί (10-2-2021 και 21-7-2021) που όμως κηρύχτηκαν άγονοι γιατί θεωρήθηκε το ζητούμενο τίμημα ως πολύ υψηλό. Έχει ήδη προγραμματισθεί ένας τρίτος (στις 13 Οκτωβρίου) που αν και αυτός βγει άγονος, ανοίγει το δρόμο για μείωση του τιμήματος από 85% έως 60%. (Στοιχεία από την Ιστοσελίδα δημοσιεύσεων των Πλειστηριασμών).

Εύλογα λοιπόν καταγράφονται ερωτήματα ως προς το ύψος της επένδυσης αλλά και την δυνατότητα υλοποίησής της. Ατυχώς για την περιοχή της Ερμιονίδας!