Ο Σύλλογος  εργαζομένων 3 Δήμων λέει όχι στις υποχρεωτικότητες, στις αναστολές, στο διχασμό και τον εκφοβισμό εργαζομένων, με πρόσχημα το εμβόλιο

89

Με επιστολή του προς τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων και τους επικεφαλής Παρατάξεων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, ο σύλλογος εργαζομένων καλεί να τεθεί θέμα προς ψήφιση το εξής:   «Ψήφισμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή καθηκόντων – Διαθεσιμότητα εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί». Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του συλλόγου:    

Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ,

Παρακαλούμε όπως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θέσετε θέμα: «Ψήφισμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή καθηκόντων – Διαθεσιμότητα εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Η συμβολή της επιστήμης στην ποιοτική αναβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής σε όλα τα επίπεδα (ιατρικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό κτλ) είναι καθοριστική και μη αμφισβητήσιμη. Διαχρονικά ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας. Έτσι και σήμερα η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών αλλά και των εργαζομένων αποτελεί το κύριο όπλο για την  αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Δηλώνουμε όμως την κατηγορηματική αντίθεση μας στον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συνδέοντας τον με απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων, καταπατώντας συνταγματικές αρχές και παραβιάζοντας θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά καλλιεργεί τον διχασμό της κοινωνίας προωθώντας αποκλειστικά το δόγμα της ατομικής ευθύνης για να βγει άσπιλη και αμόλυντη από την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας. Κωφεύει σε όλες τις ψύχραιμες και ορθολογικές εισηγήσεις που προτείνουν πως ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να επιτευχθεί με ουσιαστική ενημέρωση, πειθώ και διάλογο όχι όμως με μέτρα αυταρχισμού και κοινωνικής πόλωσης.

Ενώ συνεχίζει τον κοινωνικό αυτοματισμό διαχωρίζοντας και στοχοποιώντας  τους εργαζόμενους που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, δείχνοντας τους με το δάχτυλο ως τους φταίχτες για την μετάδοση της πανδημίας παράλληλα τους υποχρεώνει με την απειλή του προστίμου των 300 ευρώ αν δε δηλώσουν το τεστ, να «συνδράμουν» στην κερδοφορία των ιδιωτικών κέντρων πληρώνοντας 10 ευρώ για το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό rapid test, 60 ευρώ για το μοριακό. 

Τα εμβόλια που είναι μια κορυφαία κατάκτηση της επιστήμης και της δημόσιας υγείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται εργαλείο για άσκηση εκβιασμών και αυταρχισμού οδηγώντας τους εργαζόμενους σε αναστολή καθηκόντων.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία, γιατί επιδιώκει την συρρίκνωση των δημοσίων δομών υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και την απαξίωση και συρρίκνωση του δημοσίου, σε όφελος των μεγάλων ιδιωτικών και εργολαβικών συμφερόντων. Εργαλειοποιεί την υγειονομική κρίση  μετατρέποντας την σε μέσο αμφισβήτησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων προωθώντας με κάθε τρόπο την πάγια θέση της για απολύσεις και αποδυνάμωση σημαντικών δημοσίων κοινωνικών Υπηρεσιών.

Με αυτή την τακτική η κυβέρνηση θέλει για μία ακόμη φορά να μεταφέρει τις ευθύνες της στους πολίτες και να αποκρύψει από την κοινή γνώμη τη διάλυση όλων των δημοσίων υπηρεσιών, που επέφεραν οι μνημονιακές και οι διαχρονικά  νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που εφαρμόστηκαν και που αφήνουν τη χώρα μας και τους πολίτες έκθετους σε οποιαδήποτε κρίση.

Σήμερα είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο Δημόσιος Τομέας Υγείας σε όλους τους τομείς, να εφαρμοστούν ευλαβικά όλα τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού (χώροι εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, ιχνηλάτιση,  συχνά και δωρεάν τεστ κλπ). Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί ολοκληρωμένη πληροφόρηση των εργαζομένων, από ειδικούς επιστήμονες στους χώρους δουλειάς, σχετικά με την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Για τους πιο πάνω λόγους ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου (ομοίως και Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως) να μην προχωρήσει σε αναστολές καθηκόντων και διαθεσιμότητες και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις των Δήμων  δωρεάν και συχνό προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους και να πάρουν τώρα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Δεν θα αποδυναμώσει περισσότερο τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου σε μια κρίσιμη περίοδο. Θα πάρει όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, για την προστασία από τον κορωνοϊό ενισχύοντας την προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού.

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                  Η Γραμματέας

Χρήστος Γαρύφαλλος                                                                                                                        Ελένη Γάζου

Τα Μέλη

Ξύδη Κανέλλα-Μαρία

Διονυσοπούλου Αγγελική

Αντωνόπουλος Γεώργιος

Μαρκόπουλος Ιωάννης

ΚαλαντζήςΧαράλαμπος