Εορτή της  Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό «ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» Άργους

59

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 εορτή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Άργος, όπου το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Παναγία τη Γοργοϋπήκοο.

Την παραμονή της εορτής ημέρα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6.00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, τη δε ημέρα της εορτής θα ψαλεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Η εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου είναι η γνωστότερη μετά την «Πορταΐτισσα» θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου από το 1646. Είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της. Οι πατέρες της Μονής αναφέρουν ότι είχε αγιογραφηθεί από την εποχή του κτήτορος της Μονής Νεοφύτου, τον 11ο αιώνα.

Εκεί, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της Μονής, “λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά”, φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρεια τους ασκομένους σε αυτό οσίους πατέρες, αλλά και όσους προστρέχουν σ’ εκείνη με πίστη, ζητώντας την βοήθεια της. Και γενικά διαφυλάττει και γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσοι την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη.