«Χωρίς πυξίδα; 30+ βήματα για την Ευρώπη». Η οπτική ενός εκ των θεμελιωτών του μεγάλου πειράματος

56

Το βιβλίο «Χωρίς πυξίδα; 30+ βήματα για την Ευρώπη» του Οικονομολόγου Θεοδώρου Καλλιάνου, Επισκέπτη Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, παρουσιάσθηκε την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου σε ανοικτή εκδήλωση διαλόγου, στον χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Ο κ. Καλλιάνος, μεταξύ άλλων τόνισε, πως πρόκειται για ένα βιωματικό βιβλίο, διότι ο ίδιος, πέραν της διεθνούς του εμπειρίας και στη Γερμανία, έχει ζήσει δίπλα και εντός των Ευρωπαϊκών οργάνων, συγκεκριμένα της Κομισιόν, πάνω από 30 χρόνια.

«Στο βιβλίο αυτό βλέπω την Ευρώπη από δύο οπτικές γωνίες. Μία την βιωματική μου οπτική γωνία που σαφώς είναι υποκειμενική, από την άλλη πλευρά όμως, με την εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στα πλαίσια των θεσμών”.

«Προσπαθώ να δείξω ότι η Ευρώπη είναι πολύπλοκη, πολλαπλή, δυσνόητη μερικές φορές, διότι είναι πολλές οι εκφάνσεις της, οι ενέργειές της, τελοσπάντων οι εμπλοκές της. Είναι η καθημερινότητά μας, σε τελευταία ανάλυση είμαστε εμείς οι ίδιοι».

 «Το βιβλίο μου αρχίζει από τη στιγμή κατά την οποία οι Ευρωπαίοι, τα έξι πρώτα ιδρυτικά κράτη μέλη, κάθισαν σε ένα τραπέζι και είπαν , αντί να κάνουμε πολέμους ίσως να είναι καλύτερο να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεργασίας και αλληλεγγύης», εξήγησε.

Την εκδήλωση χαιρετίσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Ιωάννης Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου Ιστορικός Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην Βουλευτής και υπουργός, ο Καθηγητής κ.Κ.ΓΕ. Αθανασόπουλος, η Εκπαιδευτικός κα Μαρίνα Σταματοπούλου, Διευθύντρια Σχολείου στο Δρέπανο και μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Teachers4Europe και ο κ. Θεόδωρος Καλλιάνος.

Ο συντονισμός παρουσίασης των ομιλητών έγινε από την κα Ελένη Καραλή από την Διεύθυνση Αποδήμου Ελληνισμού της ΕΡΤ.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες.

(Με πληροφορίες και φωτογραφία από τις ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ)