Ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Απαιτούνται κοινά μέτρα προστασίας για όλους

116
Πρέπει να κάνει την τρίτη δόση καθώς πέρασαν 9 μήνες από τον εμβολιασμό του και είναι επικίνδυνος για νόσηση ή μετάδοση.

Τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία του Οργανισμού CDC αλλά και των ερευνών της ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταρρίπτουν ως μύθευμα τους αρχικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της ομάδας των συνεργατών του που παραπληροφορούν επί ένα χρόνο τώρα τους Έλληνες διαδίδοντας ότι «…οι εμβολιασμένοι δεν προσβάλλονται από τον ιό». Ισχυρισμοί που προσφάτως αντικατέστησαν με άλλους που έλεγαν ότι «…οι εμβολιασμένοι δεν χάνουν την ζωή τους και ασθενούν ελαφρά». Και αυτοί οι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν ως ανακριβείς καθώς, από την αρχή του έτους περισσότεροι από 300 συνολικώς εμβολιασμένοι έχασαν την ζωή τους, χωρίς όμως τα σχετικά στοιχεία να ανακοινώνονται από τους τακτικές ενημερώσεις που κάνουν από τηλεοράσεως ο ΕΟΔΥ και οι επιστημονικοί (και μη) συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, το CDC άλλαξε τις οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα ή θεωρούν ότι νοσούν.

Νέες οδηγίες από το CDC στους εμβολιασμένους

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τι αλλάζει στις οδηγίες του CDC σχετικά με τους πλήρως εμβολιασμένους αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή θεωρούν ότι νοσούν. Οι οδηγίες αυτές ως τώρα συνιστούσαν την παρακολούθηση συμπτωμάτων, και επί συμπτωμάτων τη διενέργεια τεστ.

Πλέον όλοι συστήνονται να υποβληθούν σε τεστ, 3 με 5 μέρες μετά την έκθεση, και όχι την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα. Αυτό πιθανά συσχετίζεται με την επέλαση του στελέχους Δέλτα έναντι στο οποίο δεν παρέχουν πλήρη προστασία τα υπάρχοντα εμβόλια.

Η σύσταση είναι μετά την έκθεση σε πιθανό κρούσμα η συνεχής χρήση της μάσκας για 14 μέρες ή μέχρι ένα αρνητικό τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό τότε αυτομάτως το άτομο τίθεται σε καραντίνα για τουλάχιστον δέκα ημέρες ή αν εμφανίσει συμπτώματα, τότε πέραν των 10 ημερών πρέπει κανείς να μην έχει συμπτώματα τουλάχιστον για 24 ώρες, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Αυτές είναι οι νεότερες οδηγίες που έχουν ως στόχο να προστατεύσουν την κοινωνία από την πιθανή διασπορά COVID-19, ακόμα και από εμβολιασμένα άτομα που μπορεί να εκτεθούν στον ιό.