Τα Olympic Games συνεχίζονται, ενώ η μήτρα του Ολυμπισμού φλέγεται

220
Χάρης Βασ. Μιχαλακόπουλος

Γράφει ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος…. (μερικές ¨πύρινες¨ σκέψεις, γεμάτες Ολυμπιακό ιδεώδες και μια πρόταση)

Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ή ιερή εκεχειρία) είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία εποχή. Από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους, οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα στο να ιδρύσει το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Τώρα θα μου πείτε: Τι σχέση έχουν τα games (παιχνίδια) με τα sports (αθλήματα -αγωνίσματα); Τι σχέση έχουν οι πόλεμοι με τις φωτιές;

Εφόσον έχουμε αποδεχθεί τη νέα κατάσταση αγώνων (με αθλήματα που κάθε άλλο παρά αθλήματα είναι), εφόσον συνεχίζουμε να δίνουμε την Ιερά Φλόγα του ναού της Ήρας (Ηραίον) με επίκληση στο θεό Απόλλωνα, εφόσον γνωρίζουμε ότι πλέον οι πόλεμοι δεν είναι μόνο ακόντια ή σφαίρες, αλλά είναι κυρίως υβριδικοί, οικονομικοί, γεωπολιτικοί κλπ, τότε φυσικά όλα έχουν σχέση.

Επιβάλλεται λοιπόν αυτή τη στιγμή, οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να απαιτήσουν να σηκωθεί σημαία πένθους (ή να κυματίζει μεσίστια η Ολυμπιακή σημαία) στο Τόκυο. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει κανένα συναισθηματικό δέσιμο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με τους Αρχαίους όπως τους διοργάνωναν οι πρόγονοί μας.

Πρέπει και επιβάλλεται να θυμίσουμε σε όλο το Πλανήτη, ότι το γεγονός που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στο Τόκυο και όλα όσα έρθουν και όλα όσα έχουν περάσει, υπάρχει και το χρωστούν στη κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Ελληνισμού την Αρχαία Ολυμπία. Την Αρχαία Ολυμπία που για άλλη μια φορά παλεύουν να την κάψουν.

 

Καίγονται οι ρίζες και εμείς κοιτάμε το κλαδάκι….