Έφυγε από την ζωή στις 11 Αυγούστου 2021 ο αρχαιολόγος –καθηγητής Πανεπιστημίου Στέφανος Γ. Μίλλερ, ο οποίος άφησε την προσωπική του σφραγίδα στο χώρο της Αρχαιολογίας, της ανάδειξης του Ελληνικού Αρχαίου Πολιτισμού αλλά και Ιστορίας της Μακεδονίας.
Ο κορυφαίος Αρχαιολόγος γεννήθηκε στο Γκόσεν (Goshen) της Ιντιάνα των ΗΠΑ στις 22 Ιουνίου 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το Διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.
Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.
Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα,όπως π.χ. το Nemea II: The Early Hellenis tic Stadium (University of California Press2001)
Ο Στέφανος Μίλλερ, ο οποίος ζήτησε και πήρε την Ελληνική υπηκοότητα είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και είχε αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004.
Ο Μίλλερ, συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση των Νέμεων αγώνων και στην προώθηση των Ελληνικών θέσεων στην υπόθεση της Μακεδονίας.
Αρθρογραφούσε συνεχώς επιχειρηματολογών (από κοινού με άλλους διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς) υπέρ των Ελληνικών θέσεων και δικαίων, μέχρι την παράδοση από το πολιτικό μας σύστημα της ονομασίας και της γλώσσας στους Σκοπιανούς.
Ο θάνατός τους προκάλεσε θλίψη στους κατοίκους της Νεμέας, όπου και κατοικούσε μονίμως, αλλά και σε πλήθος φίλων που είχε αποκτήσει ανά την Ελλάδα.
ΚΑΙ ΤΡΙΑ (εν πολλοίς) ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η επίμονη προσπάθειά του για αναστήλωση του ναού του Δία βρήκε σύμμαχο την βουλευτή Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου η οποία μέσω του Έλληνα ευεργέτη Πρόδρομου Εμφιετζόγλου του εξασφάλισε χρηματοδότηση αναστήλωσης του ενός εκ των πεσμένων κιόνων.
Ο διαπρεπής αρχαιολόγος συνδεόταν με δεσμούς φιλίας με τον γνωστό συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελίδη.
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Η χρησιμοποίηση του Ναυπλίου ως σημείου προβολής της κυβερνητικής πολιτικής…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Ο Γιώργος Τσούρνος είναι ένας ζωντανός μύθος για τον Δήμο Ναυπλιέων και…
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Ναύπλιον ως φόντο προκειμένου να μιλήσει προς τους Έλληνες…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Παλιότερα, συνήθιζα να λέω «Δεν έχω τίποτα με τους Νεοδημοκράτες.…
Η αγορά του πιο πρόσφατου επεξεργαστή Intel μπορεί να φαίνεται δελεαστική, όμως στην πραγματικότητα δεν…