Ο Μεγάλος Δρόμος στο Ναύπλιο. Η σχέση του με τον Ι. Καποδίστρια και το σημερινό, επίσημο όνομά του

278

Ο “Μεγάλος Δρόμος”, η σημερινή οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, δημιουργήθηκε, σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου Κυβερνήτη του νεότερου ελληνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν ο σημαντικότερος δρόμος της πόλης τον 19ο αιώνα, γι` αυτό και ονομάστηκε “Μεγάλος”.

Για τη διάνοιξή του κατεδαφίστηκε ο ναός του Αγίου Νικήτα που βρισκόταν στο μέσο περίπου του δρόμου αυτού. Ο “Μεγάλος Δρόμος” οδηγούσε από το Κυβερνείο στην Πλατεία Συντάγματος, την κεντρική πλατεία του Ναυπλίου, με πέρας το κτίριο του Βενετσιάνικου οπλοστασίου, του σημερινού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Κατά μήκος του “Μεγάλου Δρόμου” διατηρούνται μέχρι σήμερα ορισμένα σπίτια της καποδιστριακής και οθωνικής περιόδου. Είναι χτισμένα κατά τον νεοκλασικό ρυθμό, με τη χαρακτηριστική συμμετρία στις όψεις. Στο μέσο περίπου του “Μεγάλου Δρόμου” βρισκόταν άλλοτε η Οικία Ξένου, όπου έμεινε τον πρώτο καιρό της διαμονής του στην πόλη ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Η οικία αυτή κάηκε το 1862.

Άλλο σημαντικό νεοκλασικό κτίριο είναι αυτό που στέγαζε τη Δημοτική Πινακοθήκη. Χρονολογείται από την εποχή της ενετοκρατίας του Ναυπλίου αλλά μετασκευάστηκε την εποχή του Καποδίστρια. Η θύρα του είναι βενετσιάνικη, λιτού αναγεννησιακού ρυθμού. Σήμερα το κτίριο έχει ανακαινιστεί και παραχωρηθεί στη Διοίκηση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο “Μεγάλος Δρόμος” μαζί με την παράλληλη οδό Σταϊκοπούλου, αποτελούν σημαντικό πέρασμα των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, με μαγαζιά κατά μήκος των δύο αυτών δρόμων, όπου μπορεί κανείς να καθίσει σε ένα από τα ωραία αναψυκτήρια του “Μεγάλου Δρόμου” ή στα γραφικά ταβερνάκια της οδού Σταϊκοπούλου.

Σε πείσμα του χρόνου, οι Ναυπλιώτες ακόμα ονομάζουν το δρόμο αυτό “Μεγάλο”, προκαλώντας την έκπληξη στους επισκέπτες της πόλης, καθώς ο δρόμος αυτός δεν είναι πλέον μεγάλος· η παράλληλη Λεωφόρος Αμαλίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

ΠΗΓΗ: https://www.nafplio-tour.gr/el/map/%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%94%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82

ΣΗΜΕΙΩΣΗ akromolio.gr

Μπορεί ο Δήμος Ναυπλιέων να μην ενδιαφέρεται επαρκώς για την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του (Ναι έχει και τέτοια) αλλά σας βεβαιώνουμε πως αν κάνετε τον κόπο να την επισκευθείτε και να την ψαχουλέψετε, θα βρεθείτε μπροστά σε ευχάριστες εκπλήξεις. Μία από αυτές είναι το άρθρο που μόλις διαβάσατε και που συνοδεύεται από 6 φωτογραφίες.