Μπέλτσος: «Κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με στοιχεία για ποινικές ευθύνες στις πυρκαγιές»

691

Σήμερα Πέμπτη 12 Αυγούστου, προσήλθα στον Άρειο Πάγο και κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειο Πλιώτα αναφορά με στοιχεία που σχετίζονται με τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Εύβοια, Ηλεία και Αττική και ζήτησα να διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο από κρατικά εντεταλμένα όργανα. 

Συνάντησα τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη και του εξέθεσα τα στοιχεία τα οποία ήρθαν στην αντίληψη μου, απόρροια της ιδιότητας μου, ως διευθυντή του OTAVOICE.GR, μέσα από το ρεπορτάζ.

Κατέθεσα όλες τις δηλώσεις-καταγγελίες Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων , Κοινοταρχών και κάποιων πολιτών που συνηγορούν στην κοινή πεποίθηση ότι υπήρξε τουλάχιστον ανεπαρκής διαχείριση του επιχειρησιακού  σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.  Επίσης κατέθεσα στοιχεία που ενισχύουν την πεποίθηση της ολιγωρίας και απουσίας των δυνάμεων πυρόσβεσης και ειδικά των εναέριων μέσων, ειδικά στα κρίσιμα σημεία εξέλιξης των πυρκαγιών. Η αναφορά πρωτοκολλήθηκε και θα διαβιβαστεί στην εισαγγελέα εφετών κ. Στ. Περιμένη που έχει αναλάβει την υπόθεση για την διερεύνηση των πυρκαγιών.

Η πρωτοβουλία μας πέρα από την ηθική υποχρέωση στα θύματα του ολοκαυτώματος, είναι μια πράξη ατομικής ευθύνης που δεν μπορεί να προσπεράσει ένα έγκλημα που έχει ηθικούς αυτουργούς και εκτελεστικό βραχίονα. Άλλωστε ήδη η εισαγγελία ερευνά την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι, ζήσαμε ένα ολοκαύτωμα που δεν έχει προηγούμενο στον τόπο και φαίνεται πως στην χώρα μας το κράτος αδυνατεί να υπερβεί τις παθογένειες του αλλά και την εξάρτηση του από πολύπλευρα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Η πυρκαγιά στην Εύβοια δεν είναι μια φωτιά σαν όλες τις άλλες, που απλά ξέφυγε… είναι κάτι πιο σύνθετο και εγκληματικό.

Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνα για να αναζητήσουμε στοιχεία που θα αποκαλύψουν την μια και  μοναδική αλήθεια.

Κατάγομαι από την Γορτυνία, το χωριό του παππού μου προχθές υπέστη ζημιές, γεννήθηκα στην Ηλεία και έχω δει τον τόπο μου να καίγεται πολλάκις και ο κρατικός μηχανισμός να είναι απών και είμαι τα τελευταία 30 χρόνια «ερωτικός  μετανάστης» στην Εύβοια και έχω ζήσει την πορεία αποψίλωσης του νησιού για να φυτευτούν οι άκαυτες ανεμογεννήτριες, του κυρίου Πρωθυπουργού. 

Κάποιοι μπορεί να ανακαλύψουν πολιτικά ή άλλα κίνητρα, να τους θυμίσω και πως στην τραγωδία στο Μάτι, είχα δημόσια μιλήσει για έγκλημα, με ηθικούς αυτουργούς αυτούς που διαχειρίστηκαν την πυρκαγιά, πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακά.  Συμψηφισμοί και συγκρίσεις σε εγκλήματα δεν γίνονται.

Χρέος στην μνήμη νεκρών και ζωντανών νεκρών να μην σιωπήσουμε και να χτυπήσουμε το τέρας. 

Μπέλτσος Αθανάσιος 

https://www.otavoice.gr