Μετά το covid και τις πυρκαγιές, ζητείται ¨μετριασμός¨ τουρισμού (και) για τις χελώνες!

115

Με απορία αντιμετωπίζετε από το Δήμο Ζαχάρως ένα έγγραφο το οποίο απέστειλε η κα Αγγελική Ψάιλα, προϊσταμένη της διεύθυνσης φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι παρακαλείται να ληφθούν «μέτρα μετριασμού» κατά την τουριστική περίοδο για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτή η αναφορά, για μετριασμό της τουριστικής πίεσης στην εν λόγω περιοχή, για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, προκαλεί φυσικά πολλά ερωτήματα, αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κος Κώστας Αλεξανδρόπουλος, για να γίνει αυτό, ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει την αστυνόμευση όλων των παραλιών και θα πρέπει να διώχνει όλους όσους θέλουν να επισκεφτούν τις παραλίες της περιοχής, κάτι που φυσικά θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες στον δήμο.

Είναι μία απόφαση σίγουρα πολύ περίεργη, που γίνεται ακόμα πιο περίεργη, με την αναφορά που γίνεται, ότι εκκρεμεί κατά της Ελλάδας, με τη σύμβαση της Βέρνης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέμα για τις απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή Θίνες Κυπαρισσίας. Μία περιοχή που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον Δήμο Ζαχάρως και το παραλιακό μέτωπό του

«Όταν λέει το έγγραφο για μετριασμό της τουριστικής πίεσης, τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς; Να κυνηγάμε τους τουρίστες να μην πάνε στην παραλία; Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση. Αυτός είναι ο σκοπός τους; Να μην έρθει κανένας τουρίστας στις παραλίες μας και να μην έχουμε καμία τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή; Επίσης όσον αφορά την παράγραφο που λέει για την προστασία των χελωνών, αποδεικνύεται ότι έχω δίκιο τόσο καιρό που λέω ότι δεν υπάρχουν χελώνες για προστασία στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Υπάρχει μόνο μία καταγγελία για την περιοχή Θίνες Κυπαρισσίας, που είναι στην περιοχή της Μεσσηνίας και δεν έχει καμία σχέση με τη νότια Ηλεία. Συν σε όλα αυτά, έρχεται και το ότι η πολιτεία μας επιβάλλει να βάζουμε ναυαγοσώστες σε αυτές τις περιοχές, πληρώνοντας πολλές χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε για πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία λογική»

Ο δήμαρχος Ζαχάρως έχει φτιάξει επιστολή όπου απευθύνεται στους συμπολίτες του και στους επισκέπτες του δήμου όπου αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι : «η πολιτεία απέναντι ακόμα και στην πιο ήπια αναπτυξιακή πρωτοβουλία και προσπάθεια ορθώνει το απαγορευτικό τείχος του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού, ένα διάταγμα που οι υπερβολικοί περιορισμοί που επιβάλλει, δεν έχουν καμία σχέση με την περιβαλλοντική πραγματικότητα της περιοχής. Η νότια Ηλεία μαραζώνει. Χωρίς την ανάπτυξη οι νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύουν μαζικά, προκειμένου να προστατευτούν οι κατά φαντασίαν και διαρκώς μεταβαλλόμενοι «οικότοποι» ή «είδη» που δεν υπάρχουν στην περιοχή ή εντοπίζονται σε μικρούς και αδιάφορους πληθυσμούς, που δεν είναι αναγκαία η υπερβολικά αυστηρή προστασία τους»

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ