Αγαπιόντουσαν Μακαρέζος και Ιωαννίδης

1031
Το στεφάνι που «έκλεψε την παράσταση» στην κηδεία του Μακαρέζου ήταν αυτό του Δημητρίου Ιωαννίδη, που έγραφε επί λέξει: «ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ, ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ»!..

Γράφει (αλογόκριτα) ο Θ. Χατζηγώγος

Πριν 12 χρόνια τέτοιες ημέρες, στις 3 Αυγούστου 2009, πέθανε στα 90 του ο πρωτεργάτης της 21ης Απριλίου Νικόλαος Μακαρέζος. Κηδεύτηκε την επομένη ημέρα, Τρίτη 4/8/2009 στο νεκροταφείο Παπάγου, όπου βρέθηκαν λιγότεροι από 120 άνθρωποι γιατί επικρατούσε καύσωνας. Ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Αυγούστου 2010, πέθανε στα 87 του στις Φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτριος Ιωαννίδης, που κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο. Ήμουν παρών και στις δύο κηδείες (μάλιστα έχω αποκλειστικές φωτογραφίες με νεκρό τον Μακαρέζο, που – για αγνώστους σε μένα λόγους – ουδείς τόλμησε ποτέ να δημοσιεύσει!..) και θα σάς γράψω το γιατί.

1)Το στεφάνι που «έκλεψε την παράσταση» στην κηδεία του Μακαρέζου ήταν αυτό του Δημητρίου Ιωαννίδη, που έγραφε επί λέξει: «ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ, ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ»!..

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009, στο Νεκροταφείο Παπάγου: Ο γιός και η κόρη του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΚΑΡΕΖΟΥ θρηνούν πάνω στο ανοικτό φέρετρο του αλησμόνητου πατέρα τους.

Κατά την διάρκεια της κηδείας, ρώτησα τον μοναχογιό του εκλιπόντος Απριλιανού, Ιωάννη Μακαρέζο, αν τον ενοχλεί που έστειλε στεφάνι ο Ιωαννίδης, ο οποίος ανέτρεψε την 21η Απριλίου και έγινε αιτία να καταλήξουν όλοι οι Απριλιανοί στην Φυλακή. Ο κ. Γιάννης Μακαρέζος μού απάντησε πως καθόλου δεν τον ενοχλεί!..

ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ: Είναι φυσιολογικό αυτό; Γιατί δεν τόλμησε ο Δημήτριος Ιωαννίδης να στείλει στεφάνι και στην κηδεία του Παπαδόπουλου, 10 χρόνια νωρίτερα, τον Ιούνιο του 1999 στο Πρώτο Νεκροταφείο; Όταν είχα θέσει το 2009 την ερώτηση αυτή στον Παττακό (που δεν παρέστη στην κηδεία του Μακαρέζου, επειδή ασθενούσε…) μού απάντησε: «Δεν έστειλε, διότι εφοβείτο ότι το στεφάνι του θα είχε κακήν τύχην»!..

2) Θυμάμαι ότι την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2010 που έγινε η κηδεία του Μίμη Ιωαννίδη στο Πρώτο Νεκροταφείο, η σύζυγός του Καλλιόπη (με την οποία παντρεύτηκαν στην φυλακή για να παίρνει την σύνταξή του και ουδέποτε είχαν κάνει σέξ…) φορούσε παντελόνια, πράγμα που ήθελα να γράψω στο ρεπορτάζ της κηδείας ως κάτι το πρωτοφανές. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ: Κάποιοι πασίγνωστοι Παπαδοπουλικοί  με θερμοπαρακάλεσαν να μη το γράψω για να μη θίξουμε την χήρα του Δικτάτορα, κι εγώ ο κρετίνος υπάκουσα!..

3) Στην κηδεία του Ιωαννίδη ο μόνος επιφανής Απριλιανός που έστειλε στεφάνι ήταν η χήρα του Μακαρέζου, Χαρίκλεια, πράγμα που συζητήθηκε τότε, διότι επιβεβαίωνε πόσο καλές σχέσεις είχαν ο Εβραίος Μίμης Ιωαννίδης με τον Νικόλαο Μακαρέζο. ΕΠΙΣΗΣ: Στην κηδεία του Μακαρέζου οι Βαρδινογιάννηδες έστειλαν τρία ξεχωριστά στεφάνια (Γιώργος, Βαρδής και οικογένεια), ενώ εκπροσωπήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γιώργο Βαρδινογιάννη.  Πού οφείλεται η τόσο μεγάλη αγάπη των Βαρδινογιάννηδων στον χουντικό Μακαρέζο; Ο νοών νοείτω…

(Πρώτη δημοσίευση στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ της 5ης Αυγούστου 2021)