Τι καθεστώς ήταν η 4η Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά;

472

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι είδους καθεστώς είχε εφαρμόσει ο Ιωάννης Μεταξάς, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε την δική του περιγραφή.  

«Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό, Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό χωρίς κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά».

Αν θέλουμε να μάθουμε πως και γιατί οδηγήθηκε η Ελλάδα στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου αρκεί να διαβάσουμε την εξαιρετική ανάρτηση https://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com/2011/08/4-1936.html?spref=fb&fbclid=IwAR0sc5D3ogKkCcG2Wa4PFjQ42UrzHY-X5J8E3hfeb3Fvw_3KJ0KIbSH0H8U

Αν θέλουμε να μελετήσουμε πόσα ΟΧΙ είπε ο Ιωάννης Μεταξάς (στην αδικία, στην υποτέλεια, στην πληρωμή του δανείου προς τους Βέλγους, στον ξενόδουλο τρόπο ζωής, στον παλαιοκομματισμό, …), πρέπει να μελετήσουμε την περίοδο της 4ης Αυγούστου.

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε τον Ιωάννη Μεταξά, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες Πολιτικούς και Στρατιωτικούς Ηγέτες του 20ου αιώνος,  ας αναζητήσουμε το “Ημερολόγιο” και το “Τετράδιο Σκέψεων”  και ας τα διαβάσουμε!

Αν θέλουμε να καταλάβουμε γιατί τον μισούν και τον αποσιωπούν οι σημερινοί “μικροί πολιτικοί”, αρκεί να τους συγκρίνουμε μαζί του ως προς τις αρετές, ως προς τον Πατριωτισμό και  ως προς τη Προσφορά προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όποιον αμφιβάλει ότι και ο μετέπειτα “εθνάρχης” υπερψήφισε την πρόταση να παραδοθεί η διακυβέρνηση μέσω Διαταγμάτων στον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά (κατ’ εξουσιοδότηση του 95% των βουλευτών), ας διαβάσει ποια κόμματα και ποιοι βουλευτές είπαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στις 27 Απριλίου 1936.