Εμβόλια: Η μπίζνα των δισεκατομμυρίων

87

Η Pfizer αυξάνει 25% την τιμή του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού και η Moderna περισσότερο από 10%, σύμφωνα με τα νέα συμβόλαια που υπέγραψαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο στην οποία πολλές χώρες ανησυχούν τόσο για τη διαθεσιμότητα όσο και για τις παρενέργειες άλλων εμβολίων. Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ των Financial Times, ο συντάκτης του οποίου διάβασε το περιεχόμενο των συμβολαίων.

Οι δύο εταιρείες αναμένεται να εισπράξουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις χώρες της Ε.Ε. οι οποίες κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τα εμβόλια που χρειάζονται για να κάνουν την τρίτη δόση στους πολίτες τους. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, έγινε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβολαίων που υπογράφηκαν αρχικά για την αγορά 2,1 δισεκατομμυρίων δόσεων έως το 2023, όταν οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 έδειξαν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ήταν περισσότερο αποτελεσματικά από τα φθηνότερα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Έτσι η νέα τιμή για κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer θα διαμορφωθεί στα 19,5 ευρώ από 15,5 που ήταν μέχρι τώρα, ενώ η τιμή για κάθε δόση του εμβολίου της Moderna θα είναι 21,5 ευρώ από 19 ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η νέα τιμή για το εμβόλιο της Moderna θα ήταν ακόμα υψηλότερη, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε  μεγαλύτερη παραγγελία και έριξε το κόστος της κάθε δόσης.

Παρά το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχει εμβολιαστεί και εκατομμύρια δόσεις έχουν μείνει αδιάθετες, η συμφωνία θα γεμίσει τα ταμεία των δύο εταιρειών. Η Pfizer έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τις για τα έσοδα του 2021 και υπολογίζει ότι μόνο από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα εισπράξει περίπου 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εισπράξεις άνω των 50 δισεκατομμυρίων για την Pfizer και 30 δισεκατομμυρίων για τη Moderna.

Αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα η ψαλίδα των τιμών θα ανοίξει προς όφελος των mRNA εμβολίων, αφού τα πιο παραδοσιακά σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson προβληματίζουν λόγω της σύνδεσης τους με περιστατικά θρομβώσεων.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα, με την πρώτη να κάνει λόγο για «εμπιστευτικές πληροφορίες».