Ψηφιακή Εποχή δεν σημαίνει μόνον Face Book και Εικονική πραγματικότητα

114

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην ανάγκη πρόληψης των πυρκαγιών ανήγγειλε πως «στην «μάχη» μπαίνει και η Αστυνομία η οποία θα κάνει συνεχείς περιπολίες σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εστίες πυρκαγιάς».

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπεύθυνος και για τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι φανερό πως ζει στον καιρό όπου οι μετακινήσεις γινόντουσαν με τον αραμπά. Δεν έχει πάρει μυρουδιά ότι η τεχνολογία επιτρέπει (μέσω δορυφορικής επιτήρησης) τον άμεσο εντοπισμό κάθε νέας εστίας, την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων, καθώς και την εκτίμηση (σε πραγματικό χρόνο) της κατεύθυνσης και της έντασης της φωτιάς.

Το ίδιο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει στις Νομαρχιακές Διευθύνσεις των υπηρεσιών της το δικαίωμα εκσυγχρονισμού των μεθόδων εντοπισμού και σχεδιασμού της αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Ακόμα χειρότερα οι Δήμαρχοι, λειτουργώντας με νοοτροπία του 1980, αποποιούνται των ουσιαστικών ευθυνών τους στα τρία στάδια (Πρόληψη, Αντιμετώπιση κρίσης, Φροντίδα αποζημιώσεων των δημοτών και αποκατάστασης των καταστροφών των δημοσίων υποδομών). Βολεύονται με την αγορά μιας κάποιας υδροφόρας και την πρόσληψη εποχιακών για καθαρισμό ξερόχορτων.

Στα δεκάδες εκατομμύρια που διέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών (αρμόδιος υφυπουργός Στέλιος Πέτσας) και που αντιστοιχούν σε 500.000 ευρώ (κατ’ ελάχιστον) για κάθε Δήμο (για πυροπροστασία), δεν βρέθηκε ούτε ένας Δήμαρχος να προχωρήσει στην προμήθεια Δορυφορικού συστήματος επιτήρησης, Συναγερμού, Καθοδήγησης και αναφοράς των τελικών ζημιών. Όλοι όμως έκαναν προσλήψεις, έβγαλαν ανακοινώσεις, καθάρισαν χωράφια φίλων και βεβαίως έβγαλαν φωτογραφίες στα καμένα για να αποδείξουν ότι δείχνουν ενδιαφέρον.

Έρχεται τώρα και ο Χρυσοχοΐδης και μας λέει ότι θα φορτώσει ΚΑΙ την επιτήρηση των δασών στους αστυνομικούς που θα περιπολούν (που να πρωτοπεριπολήσουν). Και από κοντά Δήμοι και αντιπεριφέρειες που θα απαγορεύουν (κατά το δοκούν) την προσέγγιση των δασών τις ημέρες καύσωνος και ανέμων.

Η κυβέρνηση (και αυτό να της το αναγνωρίσουμε) μας πιέζει να προχωρήσουμε στην ψηφιακή εποχή και εμείς επιμένουμε να λειτουργούμε στέλνοντας μηνύματα με ταχυδρομικά περιστέρια.

Η ζωή συνεχίζεται… Με καμένα δάση, κτήματα, σπίτια, ζωντανά και ανθρώπους. Με καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που θα μπορούσαν να περιοριστούν. Και δυστυχώς, χωρίς ο κυρίαρχος λαός και πολιτικοί ταγοί να συνειδητοποιούν ότι «Ψηφιακή Εποχή δεν σημαίνει μόνον Face Book και Εικονική πραγματικότητα».