Σε μία σεμνή και συγκινητική ατμόσφαιρα το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης για τον αγνοούμενο πολεμιστή της Κύπρου το 1974 Παφιώλη Χρ. Κωνσταντίνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γρανιτσεΐκων Πύργου. Την όλη εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Κοινότητα Γρανιτσεΐκων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Γυναικών Γρανιτσεΐκων. Την δέηση υπέρ σωτηρίας του αγνοούμενου πολεμιστή τέλεσαν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας π. Δαμασκηνός Πετράκος, που ομίλησε σχετικώς, και ο τοπικός εφημέριος π. Ιωάννης Μπλάθρας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, που ως Αξιωματικός βρίσκονταν το 1974 στην Κύπρο. Το παρών έδωσαν και πολλοί Ηλείοι πολεμιστές του 1974, ενώ τους παρευρεθέντες ευχαρίστησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Γρηγορία Μπακατσέλου-Παπανικολάου, ενώ μικρή δεξίωση παρέθεσε ο Προέδρος της Κοινότητας κ. Διον. Τριανταφυλλόπουλος στην Πλατεία του χωριού. Το παρών έδωσαν επίσης εκ μέρους του Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ η Ανθυπολοχαγός κ. Δ. Γαρυφάλλου, ο Προέδρος της Ε.Α.Α.Ν. Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν. Ηλείας κ. Νικ. Παναγιωτακόπουλος, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας ο οποίος εκπροσώπησε και την Δημοτική παράταξη ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ, ο συμπολεμιστής του Παφιώλη τις στιγμές εκείνες κ. Αδαμ. Συριόπουλος κ.ά.
Ο Κωνσταντίνος Παφιώλης συμμετείχε στις πρώτες επιχειρήσεις της ΕΛΔΥΚ στον Αττίλα 1, στο τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι, στις 20-22 Ιουλίου 1974, όπου μαχόμενος φέρεται ως αγνοούμενος. Η οικογένειά του είχε συνολικά 5 παιδιά (3 αγόρια και 2 κορίτσια, από τα οποία ζει μόνο μια αδελφή του Κωνσταντίνου).
Τα ονόματα των Ηλείων πεσόντων και αγνοουμένων
Παραθέτουμε εδώ τα ονόματα τους των Ηρώων Ηλείων του 1974 ως ελάχιστη ένδειξη Μνήμης και Τιμής στην θυσία τους υπέρ Βωμών και Εστιών :
1.Δεκανεύς Θανόπουλος Δημήτριος του Ιωάννου εκ Πουρναρίου
2. Δεκανεύς Λούρμπας Δημήτριος του Δημητρίου εκ Γαστούνης.
3. Δεκανεύς Ξένος Θεόδωρος του Γεωργίου εκ Λανθίου.
4. Στρατιώτης Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ εκ Χαβαρίου.
5. Στρατιώτης Βελώνας Δημήτριος του Επαμεινώνδα εκ Νέας Μανωλάδος.
6.Στρατιώτης Γαλάνης Αναστάσιος του Σπυρίδωνος εκ Καλλιθέας Ολυμπίας
7. Στρατιώτης Καραγκούνης Χαράλαμπος του Πέτρου εκ Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας.
8. Στρατιώτης Κουλιαντώνης Ηλίας του Διονυσίου εκ Βαρθολομιού.
9. Στρατιώτης Κωνσταντακόπουλος Ιωάννης του Νικολάου εκ Νησίου Βουπρασίας .
10. Στρατιώτης Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου εκ Ζαχάρως.
11.Στρατιώτης Νικητόπουλος Λάμπρος του Ηλία εξ Ανδριτσαίνης.
12. Στρατιώτης Παπαδόπουλος Ιωάννης του Χαριλάου εκ Λανθίου.
13. Στρατιώτης Παφιώλης Κωνσταντίνος του Χρήστου εκ Γρανιτσαιίκων Πύργου.
14. Στρατιώτης Πολυζώης Ιωάννης εκ Ξυλοκέρας Πύργου.
15. Στρατιώτης Σταματόπουλος Κωνσταντίνος του Νικολάου εκ Γαστούνης.
Όλοι μετά θάνατον έχουν προαχθεί σε ανωτέρους βαθμούς, ενώ οι ζώντες συμπολεμιστές τους δέχθηκαν ένα μικρό επίδομα αναγνωρίσεως της προσφοράς τους πρόσφατα από την Ελληνική Πολιτεία. Πολλοί από αυτούς έχουν τιμηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με την ονομασία οδών ή την κατασκευή προτομών ή αναμνηστικών στηλών. Σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη της θυσίας αυτών έχουν παίξει οι οικογένειες των Ηρώων, οι τοπικές Δημοτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Σύνδεσμος Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας, με την πλούσια δράση του, ενώ μνημείο με τα ονόματα των Ηρώων υπάρχει στο κέντρο της Γαστούνης.
Η θυσία αυτών των παλληκαριών (που υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρο την περίοδο εκείνη) αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την μεγάλη προσφορά της Ηλείας στους Αγώνες του Έθνους. Παράλληλα αναδεικνύει με κραυγαλέο τρόπο την αδιαφορία της ελλαδικής εξουσίας (που στα μεταπολιτευτικά χρόνια στηρίχτηκε στην θυσία των παλληκαριών αυτών, καθώς η Μεταπολίτευση «επένδυσε» κυνικά και αισχρά στην Τραγωδία της Κύπρου), καθώς πέρασαν πολλά χρόνια για να τιμηθεί η μνήμη τους.