Να γιατί ο Κωστούρος θα επανεκλεγεί (άρθρο Ι)

474

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, διανύει την 3η του θητεία στο τιμόνι της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Κέρδισε την πρώτη του εκλογή το 2012, μετά από εσωπαραταξιακή αναμέτρηση, λόγω παραίτησης του Παναγιώτη Αναγνωσταρά (που έθεσε υποψηφιότητα ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας), έχοντας ως αντιπάλους τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ραφαήλ Μπαρού ο οποίος αποσύρθηκε λίγο πριν την διαδικασία και τον ιατρό Βασίλη Βασιλόπουλο που ψηφίσθηκε από 8 μόνον συμβούλους.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ήταν μια δύσκολη θητεία καθώς ήταν υποχρεωμένος να συνεχίσει δρομολογημένες κατευθύνσεις με δεσμευτικό προϋπολογισμό και αδυναμία εφαρμογής ενός προγράμματος που θα έφερε την δική του σφραγίδα.

Στις εκλογές του 2012, όπου έλαβε μέρος ως επικεφαλής δικού του συνδυασμού, οι Δημότες επιβράβευσαν την προσπάθειά του εκλέγοντάς τον ως Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Αντίπαλός του ήταν ο δημοφιλής και έμπειρος Πολιτικός Μηχανικός Χρήστος Γραμματικόπουλος.

Επανεξελέγη εκ νέου (2019), από την πρώτη Κυριακή, έχοντας μαζί του τον Ραφαήλ Μπαρού και τον Βασίλη Βασιλόπουλο ενώ, απέναντί του συνασπίσθηκαν ο τέως Δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταρά και παρασκηνιακά ο Χρήστος Γραμματικόπουλος.

Αξίζει να δούμε την στρατηγική του Δημήτρη Κωστούρου, ως Δημάρχου. Μια στρατηγική που του επέτρεψε να παραμένει αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής από το 2012 μέχρι σήμερα.

Ο Δημήτρης Κωστούρος δεν τα βρήκε ρόδινα στην διάρκεια της θητείας του. Τα πρώτα 6 χρόνια είχε να αντιπαλέψει με εσωτερικούς παραταξιακούς αντιπάλους, με κακομαθημένους Νεοδημοκράτες Συμβούλους, με τις περικοπές προϋπολογισμού και περιορισμούς λόγω μνημονίων, με την καταρρέουσα κοινωνία και οικονομία της πόλης και των Κοινοτήτων. Επέλεξε τον ρεαλισμό και έθεσε ως ελάχιστο στόχο “Να κρατήσει την Κοινωνία όρθια και τις δομές του Δήμου σε λειτουργία”.

Δεδομένου ότι τα χρήματα από την Κυβέρνηση και από τους Τουρίστες του Εξωτερικού είχαν κοπεί, η έξυπνη λύση που βρήκε ήταν να δημιουργήσει εκδηλώσεις και θεσμούς μικρού κόστους και μεγάλης αποδοτικότητας με αποδέκτη την παραγωγική βάση της κοινωνίας. Αξιοποίησε το εμβληματικό όνομα του Ναυπλίου και το ενίσχυσε με δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κράτησε ζωντανό το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, στήριξε το νεοσύστατο Φεστιβάλ Χορωδιών και επιδότησε δράσεις τοπικών πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Στον αθλητικό τομέα, εμπνεύσθηκε και οργάνωσε σειρά αγώνων που το κύρος τους βγήκε έξω από τα όρια του Ναυπλίου και έφερε φήμη και επισκέπτες στην πόλη. Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου, σύντομα κατέκτησε μία θέση στην πρώτη τριάδα της Ελλάδος και το Ναύπλιο έγινε πρωταγωνιστής του δρομικού κινήματος με συμμετοχές διεθνούς κύρους. Ο δρόμος των Κάστρων, το Τρίαθλο, η ενίσχυση των θαλασσίων σπορ, οι γιορτές της θάλασσας, ήταν βασικοί συντελεστές στην ενίσχυση της τουριστικής φυσιογνωμίας της πόλης και δημιούργησαν την υποδομή μιας νέας στρατηγικής που εκφράσθηκε με το σύνθημα «ΝΑΥΠΛΙΟ 365 ΗΜΕΡΕΣ». Η πόλη έφτασε στο σημείο να συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού ή να φιλοξενεί εκθέσεις παρουσίασης Πολυτελών σκαφών.

Παράλληλα, προετοίμαζε τους φακέλους μεγάλων αναπτυξιακών έργων ώστε η πόλη να μπορέσει να διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές για υποδεχτεί την αυξημένη επισκεψιμότητα που θα έφερνε το τέλος των μνημονιακών περιορισμών.

Στο επόμενο (άρθρο ΙΙ): Η 4ετία των έργων

(Αναδημοσίευση από την εβδομαδιαία Πελοποννησιακή εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ, της 2ας-7ου-2011)