του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Με κεντρικό σύνθημα «Η Μνήμη τρέχει ξανά» και με υπότιτλο «Από τη Θράκη στην Κερύνεια και από την Μακεδονία στην Αχαιών Ακτή», οι μοτοσικλετιστές της “Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού”, διασχίζουν για 25η χρονιά την Ελλάδα θυμίζοντας σε όλους την θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκαν άνανδρα (σε καιρό ειρήνης) γιατί τόλμησαν να φωνάξουν το αυταπόδεικτο «Η Κύπρος είναι υπό Τουρκική κατοχή».

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 11 Ιουλίου, Κύπριοι μοτοσικλετιστές διασχίζουν στην Ελλάδα βαδίζοντας σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, προωθώντας τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Ζητώντας να γίνει κοινό αίτημα των Ελλήνων η απόδοση δικαιοσύνης για τις θυσίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

Γράφουν στο μήνυμά τους οι αδούλωτοι απόστολοι των αξιών και των αξίων:

«Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, θα φτάσουμε στις Καστανιές του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Αυξέντιο, μεταφέροντες τη σκυτάλη του Αυξεντίου. Από εκεί, θα γίνουμε ένα με την ιστορία, στο Οχυρό Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη, στα Ιωάννινα του Χριστόδουλου Σώζου, στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στο Παλαμήδι του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα, στη Σπάρτη του Λεωνίδα, στον βυζαντινό Μυστρά, στον Πειραιά, στην αλύγιστη Κρήτη, στην Αθήνα. Στο οδοιπορικό που φέρει τον ομώνυμο τίτλο, «η μνήμη θα τρέξει ξανά» και θα συναντήσει Έλληνες από κάθε γωνιά, με σκοπό να τονιστεί η σημασία του κοινού αγώνα Ελλάδας – Κύπρου. Για τον Τάσο, τον Σολωμό, την ιστορία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και επιμένοντας στον αγώνα της μνήμης και της δικαιοσύνης, 25 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από όργανα του κατοχικού καθεστώτος στη Δερύνεια, διοργανώνει αυτό το οδοιπορικό μνήμης, ελευθερίας και ιστορικής συνείδησης στα χώματα της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Κύπρου».

Στην Θράκη, ένα ολόκληρο χωριό ονομάσθηκε Αυξέντιο, προς τιμήν του Εθνομάρτυρα Γρηγόρη Αυξεντίου. Στο Ναύπλιο, ένα σχολείο (το 4ο Δημοτικό) έλαβε το όνομα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. μετά από πρόταση του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, ονομάζει οδό της πόλης με τα ονόματα των Ηρώων. Το ίδιο και στο Μεσολόγγι και σε άλλες πόλεις της Ηπειρωτικής Ελλάδος.

Στο Ναύπλιο, όπου στάθμευσαν οι κομιστές της υπερηφάνειας της αδούλωτης Κύπρου σε μια σεμνή (υπερβολικά σεμνή) τελετή έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών και η επίσημη αναγγελία από τον Δήμαρχο της πόλης, της απόφασης να χαράξουμε (εκτός από τη μνήμη μας) το όνομα των Ηρώων και σε ένα δρόμο της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδος.

Ας θυμόμαστε ότι,  υπάρχουν δύο θάνατοι για τον καθένα μας. Ο βιολογικός θάνατος που επέρχεται από φυσικά ή βίαια αίτια και ο “θάνατος της μνήμης” που εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και από την πίστη μας στους ανθρώπους και τις αξίες που οφείλουμε να τιμάμε.

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Για μια Ευρώπη των εθνών

 Γράφει ο Γιάννης Κουριαννίδης* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ευρύτερα γνωστή στο κοινό ως «Κομισιόν») αποτελείται από…

% μέρες πρίν

Φορτώνουν το δήμο με δάνειο 3.000.000+

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ Χάθηκαν 5 ολόκληροι μήνες και ο Δήμος Άργους Μυκηνών πορεύεται (και θα…

% μέρες πρίν

Συνάντηση 6 χορωδιών στο Άργος

Όταν πριν από τρία χρόνια ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους» και η Μικτή Χορωδία…

% μέρες πρίν

Καλές εντυπώσεις από τον Ημιμαραθώνιο Επιδαύριο δρόμο

Ο αναβαθμισμένος ιστορικός Επιδαύριος δρόμος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία…

% μέρες πρίν

Αναγέννηση Πύργου: Έφερε 3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα

Με επτά μετάλλια, (τρία χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα) επέστρεψε η αποστολή της “Αναγέννησης…

% μέρες πρίν

ΠΥΡΓΟΣ: Συνεχίζονται τα χρήσιμα έργα και σχεδιάζεται το μέλλον

Με έργα προϋπολογισμού περίπου 2.000.000 ευρώ (οι συμβάσεις των οποίων υπεγράφησαν την Τρίτη 14η Μαΐου…

% μέρες πρίν