Εντολή άμεσης εκκένωσης του χωριού Γκάτζια του Δήμου Επιδαύρου λόγω της φωτιάς στο Αραχναίο. Ενεργοποιήθηκε το 112

159

Η αρχική εντολή για απομάκρυνση των ηλικιωμένων και των ευπαθών από το χωριό Γκάτζια του Δήμου Επιδαύρου, τροποποιήθηκε πριν από μία ώρα και η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τον Δήμο (που διέθεσε λεωφορείο για την μεταφορά τους στο Μετόχι) προχώρησε στην πλήρη εκκένωση του χωριού λόγω πιθανής απειλής από την φωτιά του Αραχναίου. Για τον ίδιο λόγο, η Πολιτική Προστασία κοινοποίησε μήνυμα μέσω του 112 προς όσους διαμένουν στην περιοχή.

Η φωτιά, πλησιάζει το χωριό από δύο διαφορετικά μέτωπα και παρά τις συνεχείς ρίψεις μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού από τα εναέρια μέσα, δεν έχει καταστεί, μέχρι αυτήν την ώρα, δυνατός ο έλεγχός της.

Οι 60 περίπου κάτοικοι του ορεινού χωριού (βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τον Άγιο Δημήτριο, στον δρόμο προς Αραχναίο), είναι κτηνοτρόφοι και αγρότες Αρκαδικής καταγωγής και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα ζωντανά που εκτρέφουν και για τις ελιές από τις οποίες ζουν.

Λίγα λόγια για την Γκάτζια

Η Γκάτζια είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Αργολίδας που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα  από την Παλιά Επίδαυρο, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Αραχναίου και ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου.

Ο οικισμός, που βλέπει από μακριά το Ναύπλιο και έχει υπέροχη θέα του αργολικού κάμπου και του αργολικού κόλπου, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 480 περίπου μέτρων, πάνω στο δρόμο που οδηγεί από τον Άγιο Δημήτριο προς το Αραχναίο.

Οι σημερινοί κάτοικοι της Γκάτζιας είναι Αρκάδες βοσκοί που εγκαταστάθηκαν λίγο πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην περιοχή, μένοντας αρχικά στο χωριό μόνο τους χειμερινούς μήνες.

Οι κάτοικοι της Γκάτζιας ασχολούνται με αγροτικές και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες, με βασική καλλιέργεια αυτή της ελιάς.

Στην περιοχή υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

https://akromolio.gr/2021/07/%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%bb%cf%8c%ce%b3/?fbclid=IwAR1Iji9E9fW8BIIyKzgN7em8CEY5YAen6WvLxCr4pKV6LwX224hOhx6yLoo