Χωρίς αξιολόγηση και προτεραιότητες οι προτάσεις του Δήμου Ερμιονίδας στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

115

Η συζήτηση προ Ημερησίας Διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας επεφύλασσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τους δημότες και τους κατοίκους της Ερμιονίδας.

Η δημοτική αρχή έχει υποβάλλει προς έγκριση έργα προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να επιτύχει χρηματοδοτήσεις άνω των 10.000.000 ευρώ, χωρίς όμως να καταθέτει την στρατηγική του αξιολόγηση. Έτσι, κινδυνεύει να γίνουν αποδεκτά έργα δεύτερης αναγκαιότητας για την περιοχή και να μην εγκριθούν έργα πρωταρχικής σημασίας για την ποιότητα ζωής και την υγεία των Δημοτών, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, υποβαθμίζοντας το αίτημα του επί κεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ., Τάσου Λάμπρου, αντί για να φέρει το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιορίστηκε σε μία προφορική ενημέρωση που όμως δεν επέτρεψε στους Δημοτικούς Συμβούλους να τοποθετηθούν με επάρκεια.

Να θυμίσουμε ότι πριν από μία εβδομάδα ο Τάσος Λάμπρου, είχε ζητήσει να συζητηθεί το μεγάλο θέμα των προτεινόμενων έργων, προς υλοποίηση μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», με επιστολή του όπου διατύπωνε συγκεκριμένα “λειτουργικά ερωτήματα”.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ

Τάσος Λάμπρου. Δημοτικός Σύμβουλος. Επικεφαλής δημ. παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

«Όπως πληροφορηθήκαμε ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των προτάσεων μας, που αφορούν τον Δήμο μας για ένταξη σημαντικών έργων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ζητώ λοιπόν να τηρηθεί η δέσμευση σας για πλήρη ενημέρωση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου για τις προτάσεις του δήμου επί του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Το δημοτικό συμβούλιο είναι το κορυφαίο συλλογικό όργανο διοίκησης και απαιτείται να ενημερωθεί πληρέστερα και διεξοδικά για την πορεία των προτάσεων μας, την προοπτική ένταξης και υλοποίησης αυτών, σε επίπεδο έργων.
Φυσικά εμείς όπως είχαμε δεσμευτεί στηρίξαμε τόσο με την παρουσία μας όσο και με την λήψη των αντίστοιχων αποφάσεων την α φάση υποβολής των προτάσεων , όμως υπήρχε και υπάρχει ένα σημαντικό κενό, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, ποιες είναι οι προτεραιότητες του δήμου μας, επί των αναγκαίων έργων που εμείς διεκδικούμε στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντ. Τρίτση».
Ζητούμε να μας παρουσιάσετε
1. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς τον δήμο μας από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτση»;
2. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης του δήμου επί των αμέσων αναγκαίων έργων που απαιτούνται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;
3. Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης που είχε ορίσει η διαχειριστική αρχή για τις προτάσεις των ΟΤΑ;
4. Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του δήμου μας, από την ένταξη των έργων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτση» και ποιες οι επικείμενες δανειακές υποχρεώσεις και συμβάσεις;
5. Ποια θα είναι η πορεία υλοποίησης του χρηματοδοτικού προγράμματος, εάν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών-δραστηριοτήτων για το επόμενο χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με τις βασικές προτάσεις της ΚΕΔΕ για το επίμαχο ζήτημα.
6. Εάν έχουμε καμία εξέλιξη, με την δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για προκήρυξη μόνιμων θέσεων για την στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και αυτό σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματος «Αντ. Τρίτση».
Σας καλώ στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να εντάξετε ως θέμα το επιβεβλημένο αίτημα μου για παρουσίαση των προτάσεων του Δήμου όπως αυτές υποβλήθηκαν, πλήρη ενημέρωση για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτση» και απάντηση όλων των παραπάνω ερωτήσεων”.
Με εκτίμηση

Τάσος Λάμπρου
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας