Πως δεν θα αποζημιωθούν για τα καμένα, οι παθόντες, στο Αραχναίο και την Γκάτζια

217

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Μου έκανε εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Πολιτεία, την οποία εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, στην υποχρέωσή της να αποζημιώσει τα θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς του Αραχναίου.

Πριν καλά καλά αποχωρήσουν τα τελευταία πυροσβεστικά οχήματα, ο Γιάννης Μαλτέζος ξεκίνησε την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των παθόντων. Συγκρότησε την προβλεπόμενη Επιτροπή και προχώρησε σε ανακοινώσεις με τις οποίες γνωστοποιούσε την διάθεση της Πολιτείας να ανταποκριθεί στο καθήκον στήριξης της κοινωνίας μετά από μια φυσική καταστροφή.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Κάπου εδώ όμως τελείωσαν οι θετικές δράσεις της πολιτικής και του ανθρώπινου παράγοντος.

Την σκυτάλη παρέλαβε η γραφειοκρατία του δημοσίου που έχει πάντοτε τον τρόπο να ακυρώνει την καλή πρόθεση κάποιου πολιτικού. Της γραφειοκρατίας που μονίμως δείχνει στους αδύναμους το κακοφορμισμένο πρόσωπο της τυραννίας της, υπό την μορφή κάποιων εγκυκλίων γραμμένων με σκοπό την επίδειξη κυριαρχίας των υπηρετών επί του αφέντη λαού, με όπλο την δήθεν τήρηση της νομιμότητας.

Διαβάστε τι πρέπει να κάνει ένας κατακαημένος κτηνοτρόφος που του κάηκαν 5 πρόβατα ή έγιναν κάρβουνο 10 νεοφυτεμένες ελιές και η αποθήκη των εργαλείων του, προκειμένου να αποζημιωθεί μερικώς.  Και αφού τα διαβάσετε, αναλογισθείτε αν εσείς θα το κάνατε ή θα λέγατε …άει…

ΤΙ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΕΣ

«Οι ενδιαφερόμενοι, των οποίων οι Επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχουν υποστεί ζημιά, μπορούν να προσέρχονται καθημερινά από 8:00 – 14:00, για να παραλαμβάνουν και να συμπληρώνουν την αίτηση:
στη γραμματεία Δ/νσης Διοικητικού-Οικονομικού Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (Παραλιακή οδός Ναυπλίου – Ν. Κίου, Ναύπλιο, 21100)

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που καθορίζονται στην α.π. 20725/Β979/10.05.2011 Υ.Α. (ΑΔΑ: 4Α3ΗΗ-Κ7) όπως συμπληρώθηκε με την α.π.: 116525/ΕΞ2020/14-10-2020 (ΑΔΑ: 6Θ2ΙΗ-ΛΣΕ):
* Αίτηση δικαιούχου (από την γραμματεία)

* Τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο

* Φορολογικές δηλώσεις επιχείρησης (Ε1 & Ε3)

* Δηλώσεις Φ.Π.Α.

* Απογραφή προηγούμενου έτους (όπου απαιτείται από το νόμο για την επιχείρηση)

* Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών (ή αντίγραφα από τον προμηθευτή)

* Τιμολόγια αγοράς εμπορευμάτων (ή αντίγραφα από τον προμηθευτή)

* Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού (ή αντίγραφα από τον προμηθευτή)

* Κατάσταση που συνοδεύει τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης, η κατάσταση του μηχανήματος και η ένδειξη ολική ή μερική καταστροφή (όπου απαιτείται)

* Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημιάς ή υπεύθυνη δήλωση περί μη ασφάλισης της μονάδας

* Άδεια λειτουργίας ή λοιπές άδειες ώστε να προκύπτει η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης

* Λειτουργία της επιχείρησης μέχρι την ημέρα της καταστροφής

* Οι δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα


Συμπληρωματικά στοιχεία:

  • Φωτογραφικό υλικό
  • Έγγραφα ΕΟΤ κλπ.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2752360501 (Δ/νση Ανάπτυξης)

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τις καταστροφές είναι μέχρι την 11/10/2021.

Σε κάθε περίπτωση ​​ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, κατεστραμμένα στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρησή του».

 

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Είχα το κουράγιο και διάβασα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Θυμήθηκα τα περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και άλλα φούμαρα που μας ταΐζουν και αναρωτήθηκα «Ποια από αυτά δεν μπορεί να βρει η υπηρεσία μόνη της»; Ποια από αυτά δεν θα μπορέσει να προσκομίσει ο παθών; Πόσο θα του κοστίσει ένας λογιστής που θα ασχοληθεί για να του φτιάξει το φάκελο; Πότε θα αποζημιωθεί; Και άλλα πολλά, για να μη σας ζαλίζω…

Είναι ένας ακόμη αγώνας όπου η πολιτική ηττάται από την γραφειοκρατία, χάρις στους νόμους και τους κανόνες που κάποιοι άλλοι πολιτικοί έχουν φτιάξει ή έχουν αποδεχτεί ενώ γνώριζαν το άσκοπο και ξεπερασμένο των απαιτήσεων.

Είναι ένας ακόμη αγώνας όπου ο Πολίτης καλείται να υποκύψει στους μηχανισμούς ενός τυραννικού κράτους που ξεχνά ότι φτιάχτηκε και συντηρείται από το αίμα και το χρήμα των Πολιτών για να λειτουργεί με ανθρώπινο και εθνικό πρόσωπο.