Περιοδεία Μητσοτάκη σε Μεσσηνία και Αρκαδία με επίκεντρο τους Νέους Αγρότες, και τα μεγάλα έργα. Τον συνόδευε ο Παν. Νίκας

81

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πλαισιωμένος από κυβερνητικό κλιμάκιο και συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 19ης Ιουλίου περιοδεία στη δυτική Μεσσηνία, επισκεπτόμενος μονάδες του πρωτογενή τομέα, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, το Φιλιατρινό φράγμα, καθώς και τον ανακαινισμένο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη.

Ακολούθως, το μεσημέρι, έκανε αυτοψία στο εργοτάξιο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και τον υπό κατασκευή ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη, στην Αρκαδία.

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, όπου είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Ακολούθησε συνάντησή του με τους αντιπεριφερειάρχες και τους συμβούλους της περιφερειακής Αρχής.

Στη συνέχεια, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, έγινε η Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για τη νέα ΚΑΠ, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, μίλησαν ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και Φωτεινή Αραμπατζή αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, όπως επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του εν λόγω υπουργείου.

Την συνδιάσκεψη χαιρέτισαν επίσης, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος -μεταξύ άλλων- τόνισε πως “η νέα ΚΑΠ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί το κέντρο της μεσογειακής διατροφής, καθώς εδώ παράγονται όλα τα προϊόντα που συνιστούν την αποκαλούμενη μεσογειακή διατροφή ή πιο σωστά ελληνική διατροφή. Προσδοκούμε από τη νέα ΚΑΠ την ώθηση για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων”.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, “Συνοδεύοντας σήμερα τον πρωθυπουργό στην Τριφυλία, στη δυτική Μεσσηνία, γεμίσαμε από αισιοδοξία, με τους νέους αγρότες να μάχονται σε σύγχρονες καλλιέργειες, με επιστήμονες δίπλα τους και με την μεταποίηση να έχει κάνει βήματα που ούτε μπορούσαμε να τα φανταστούμε στο παρελθόν”.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ελαιώνα” στους Γαργαλιάνους, ο οποίος εξάγει, μεταξύ άλλων, τυποποιημένο ελαιόλαδο σε Αυστρία και Γερμανία. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει στη Μεσσηνία, η υψηλή ποιότητα του λαδιού που παράγει, η διαχείριση του νερού καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Μάραθο, σε μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη όπου ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία. Στη συνέχεια, επιθεώρησε τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου και συνομίλησε με την ομάδα μηχανικών και εργαζομένων για την πρόοδο των εργασιών. Πρόκειται για έργο 5.5 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανακατασκευή του λιμανιού και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, η αποκατάσταση του οποίου θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στη συνέχεια έγιναν επισκέψεις σε θερμοκήπια στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών, καθώς και στο Φιλιατρινό φράγμα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον αποκατεστημένο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Πελοποννήσου, ( χρονολογείται από τον 12ο αιώνα). Εκεί ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους μητροπολίτες Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗ

Ακολούθησαν επισκέψεις σε μονάδες του πρωτογενή τομέα στην Τερψιθέα και μετά από σύντομη ανάπαυλα στην Κυπαρισσία, ο πρωθυπουργός αργά το μεσημέρι επισκέφθηκε το εργοτάξιο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και τον υπό κατασκευή ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη, στην Αρκαδία, όπου ενημερώθηκε για την πορεία του έργου.

Η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα λειτουργούν οι μονάδες επεξεργασίας σε Παλαιόχουνη Αρκαδίας, Καλλιρρόη Μεσσηνία και Σκάλα Λακωνίας.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της Περιφέρειας, απευθύνοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό καθώς -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- “Χωρίς τις δικές σας πρωτοβουλίες σε νομοθετικό επίπεδο, που επέλυσαν πολλά προβλήματα, θα είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν”.

Παρόντες στην επίσκεψη στην Παλαιόχουνη ήσαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, οι δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος.