Ξεκίνησε και εντυπωσιάζει το 30ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

57

Η μουσική πανδαισία που προσφέρει επί 30 συνεχή χρόνια το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, ξεκίνησε το Σάββατο (10 Ιουλίου) και συνεχίσθηκε την Κυριακή (11 Ιουλίου) στον εμβληματικό χώρο του κάστρου “Παλαμήδι” ενώ σήμερα (12 Ιουλίου) θα φιλοξενηθεί στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνος.

Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ήταν αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία. Ειδικότερα, το Σάββατο, οι τυχεροί που εξασφάλισαν το δικαίωμα εισόδου στο κάστρο του Παλαμηδιού παρακολούθησαν μια μουσική βραδιά με τίτλο “Ευτοπία”, εμπνευσμένη από το 1821. Την Κυριακή, ακούσθηκε ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, σε μια σπάνια μουσική εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, που παρουσιάσθηκε από το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ. Τη μουσική διεύθυνση είχε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, και την πιανιστική συνοδεία ο Στάθης Σούλης. Η «πολυφωνική» μελοποίηση του Ύμνου από τον Μάντζαρο, μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον Δρ Μουσικολογίας Κώστα Ζερβόπουλο.

Σήμερα στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνος (21.00), υπό το βλέμμα του ποιητή Νίκου Καρούζου και την βαριά σκιά του Ιωάννη Καποδίστρια, το Φεστιβάλ επανέρχεται στο κλασσικό του πρόσωπο με Μουσική δωματίου του Μπαρόκ. Τη μουσική ξενάγηση στην Ευρώπη του Διαφωτισμού θα αναλάβουν δύο καταξιωμένοι μουσικοί που ειδικεύονται σε όργανα εποχής και έχουν εμφανιστεί ως ντούο αλλά και σε μεγαλύτερα σύνολα σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Ο Δημήτρης Κούντουρας, (φλάουτο με ράμφος & μπαρόκ φλάουτο) και ο Πάνος Ηλιόπουλος, (τσέμπαλο).