Κομισιόν: Το πιστοποιητικό covid δεν μπορεί να αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο

513

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας», είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την απόφαση της Μάλτας να κλείσει τα σύνορά της σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Όπως διευκρινίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

“Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορα κράτη μέλη ως αποτέλεσμα της παραλλαγής Δέλτα και είναι αλήθεια ότι τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας”, τόνισε.

“Ωστόσο”, διευκρινίζει ο Κρίστιαν Βίγκαντ, “κάθε μέτρο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να είναι αναλογικό και να μη δημιουργεί διακρίσεις”.

“Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid”, ξεκαθαρίζει.

“Ανησυχούμε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα, ζητώντας εξηγήσεις γι` αυτά τα μέτρα και θα θέσουμε επίσης αυτά τα ζητήματα σήμερα στη συνάντηση συντονισμού των κρατών μελών, IPCR.”

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο ECDC στη Μάλτα το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση είναι 78,8% (τρίτη θέση στην ΕΕ, μετά το Βέλγιο με 81,3% και την Ολλανδία με 79,5%).