Η Ελληνική γη αναβλύζει πολιτισμό. Βρέθηκε αρχαίο πολεμικό κράνος στον Αλφειό ποταμό

203

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες ένα αρχαίο πολεμικό κράνος, που βρέθηκε σε παραποτάμια περιοχή του Αλφειού κοντά στη Σαλμώνη.

Η εν λόγω περικεφαλαία φαίνεται από το σχήμα της να είναι κορινθιακού τύπου ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 7ο αιώνα π.Χ. και είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό πολεμικό κράνος. Γνώρισε ωστόσο μεγάλη διάδοση και πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα της αρχαίας Ελλάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες πάντως σχετικά με τον τύπο και τη χρονολογία αναμένεται να γίνουν γνωστές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η Ολυμπία λόγω της ύπαρξης του ναού του Ολυμπίου Δία αποδείχθηκε σημαντικός τόπος συλλογής όπλων. Το αποτέλεσμα είναι στο Αρχαιολογικό μουσείο να σώζεται μεγάλος αριθμός από περικεφαλαίες, ασπίδες, θώρακες και λόγχες αφού ιδιώτες αλλά και Πόλεις έκαναν προσφορές στον Δία, και χρήματα αλλά και αγάλματα (ανάμεσά τους και η περίφημη Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου του 421 π.Χ).

Ιστορικά, η Σαλμώνη κοντά στην οποία βρέθηκε η περικεφαλαία θεωρείται η αρχαιότερη από τις οκτώ πόλεις της Πισάτιδας. Είναι η πατρίδα του μυθικού Σαλμωνέα που ήταν ο πατέρας της Τυρούς. Ο Ε υ ρ ι π ί δ η ς α ν α φ έ ρ ε ι στο έργο του «Αίολος» ότι η πόλη βρισκόταν πλησίον του Αλφειού ποταμού. Ο Σοφοκλής επίσης είχε γράψει το σατυρικό δράμα «Σαλμωνεύς» το οποίο όμως δεν διεσώθη. Ο αρχαίος γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός Στράβων (64 π.χ. – 24 μ.χ.) στο όγδοο βιβλίο των γεωγραφικών γράφει: «Η Σαλμώνη είναι κοντά στην ομώνυμη κρήνη από όπου ρέει ο Ενιπέας. Αυτός χύνεται στον Αλφειό και σήμερα λέγεται Βαρνίχιος. Λέγεται ότι η Τυρώ τον ερωτεύτηκε. Εδώ βασίλευσε ο πατέρας της ο Σαλμωνέας», όπως γράφει και ο Ευριπίδης στον Αίολο.

Την Ιστορία του Βασιλιά Σαλμωνέα και την τιμωρία του από τους Θεούς μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

Μέσω του δικηγόρου της η οικογένεια που βρήκε το κράνος το παρέδωσε στην ΕΦΑ Ηλείας σε σχετικά καλή κατάσταση παρά το πέρασμα των αιώνων αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στην παραποτάμια περιοχή.